Η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος οι μεγάλοι «κερδισμένοι» του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος οι μεγάλοι «κερδισμένοι» του Ταμείου Ανάκαμψης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα, μαζί με την Κροατία και τη Βουλγαρία, αποτελούν τις τρεις χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απευθύνει έκκληση προς τις Βρυξέλλες για μονιμοποίηση του Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, οι ομολογιακές εκδόσεις για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα δεκαπενταπλασιάσουν το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται στην ανάλυση της ΕΚΤ.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει την έκδοση χρέους 750 δισ. ευρώ για να στηρίξει την επάνοδο της οικονομίας στην ανάκαμψη, μετά το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού. Η βοήθεια προς τις χώρες μέλη θα δοθεί υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, μια κίνηση που η ΕΚΤ χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή σύγκλιση σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής». Οι επιχορηγήσεις των 390 δισ. ευρώ συνεπάγονται καθαρό όφελος πάνω από 10% του ΑΕΠ προ πανδημικής κρίσης για τις οικονομίες Κροατίας και Βουλγαρίας και σχεδόν 9% για την Ελλάδα, όπως εκτιμά η ΕΚΤ σε μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των ωφελουμένων και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία(5,4% του ΑΕΠ), Ισπανία(3,4%) και Ιταλία, με όφελος 1,9% του ΑΕΠ. «Το Ταμείο Ανάκαμψης διασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική στήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες», σημειώνει η ΕΚΤ. Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης οι «τέσσερις φειδωλές» χώρες της Ευρώπης, που είχαν εκφράσει αρχικά ενστάσεις για το Ταμείο: Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία, που εκτιμάται ότι θα χάσουν σχεδόν 2% του ΑΕΠ προ πανδημίας, καθώς και η Γερμανία.

Η ΕΚΤ καλεί τις Βρυξέλλες να σκεφθούν τη μονιμοποίηση το Ταμείου, στο πλαίσιο των ευρύτερων συστάσεων της κεντρικής τράπεζας προς την Ε.Ε. για ένα μόνιμο εργαλείο χρέους με κοινές εγγυήσεις, ώστε να περιορισθεί η έκθεση του μπλοκ σε μελλοντικές κρίσεις χρέους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή