Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιεί η Capital Economics

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιεί η Capital Economics

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αξία του τουρκικού νομίσματος, το οποίο καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σήμερα, η τουρκική λίρα κινείται στις 8,9926 λίρες ανά ευρώ, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 9,0090 λιρών ανά ευρώ. Την ίδια ώρα, σημειώνει πτώση κατά 0,42% στις 7,6970 λίρες ανά δολάριο, μια ανάσα από το αρνητικό ρεκόρ των 7,7102 λιρών ανά δολάριο.

Όμως, ο κατήφορος δεν φαίνεται να έχει τελειωμό, με την Capital Economics να αναμένεται περαιτέρω αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος στις 9,25 λίρες ανά δολάριο, έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με την ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, οι πιέσεις στη λίρα εκπορεύονται κυρίως από τις αβέβαιες μακροοικονομικές προοπτικές. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται διαρκώς, ενώ οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες σε εξωτερικό χρέος παραμένουν κοντά στο 24% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος βαίνουν συνεχώς μειούμενα, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί με μη συμβατική μέτρα να συγκρατήσει την απαξίωση του εγχώριου νομίσματος, αγνοώντας επιδεκτικά την έκκληση των αναλυτών για αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Αύριο, μάλιστα, είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, με τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη διατήρηση του επιτοκίου στο 8,25%, παρά το γεγονός ότι η αύξησή του συνιστά «μονόδρομο» στην ανακοπή των πιέσεων.

Σαν μην έφθασαν όλα τα παραπάνω, η Capital Economics υπενθυμίζει και τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της τουρκικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη άλλωστε, οι πιέσεις της Κύπρου προς τις Βρυξέλλες είναι αρκετά μεγάλες, εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου.

Τι συμβαίνει στην τουρκική οικονομία;

Τον τελευταίο χρόνο, οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν μια διττή οικονομική πολιτική, η οποία από τους περισσότερους οικονομολόγους χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη.

– Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την κεντρική τράπεζα να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια -κάτι το οποίο καθιστά αδύναμο το τουρκικό νόμισμα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού- με στόχο την παροχή φθηνής ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα δαπανά μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να αγοράζει τουρκικές λίρες και να αποτρέπει την περαιτέρω καταβαράθρωση του εγχώριου νομίσματος.

Αυτή η στρατηγική, όμως, έχει αποβεί μοιραία για την τουρκική οικονομία, καθώς η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του 2020 να υπερβαίνουν το 25%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή