ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Έλον Μασκ μηνύει τον Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα

Ο Έλον Μασκ μηνύει τον Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα

Δικαστική διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση και τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, με αφορμή την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.

Η μηνυτήρια αναφορά, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, σχετίζεται με την επιβολή επιπλέον δασμών σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων, τα οποία εισαγάγει από την Κίνα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Μασκ, μ’ αυτή την κίνηση, επιδιώκει την ακύρωση δύο συγκεκριμένων αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ και την αποζημίωση της Tesla, η οποία κλήθηκε να καταβάλλει αυξημένους φόρους για την εισαγωγή των επίμαχων προϊόντων.

Οι εν λόγω αποφάσεις είναι γνωστές ως «List 3» και «List 4». Η πρώτη τέθηκε σε ισχύ το 2018, επιβάλλοντας δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η «List 4», από την πλευρά της, εφαρμόστηκε το 2019, ενεργοποιώντας δασμούς 7,5% σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και οι δύο λίστες περιλαμβάνουν εκατοντάδες εξειδικευμένα αγαθά, από πρώτες ύλες έως ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Στην αγωγή της Tesla, πάντως, δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς προϊόντα συνδέονται με τους αυξημένους δασμούς, αλλά ούτε και το ποσό που κλήθηκε να καταβάλλει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία υποβολής αίτησης εξαίρεσης από τους δασμούς για συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία παράγονται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Η Tesla κατέθεσε τρεις αιτήσεις εξαιρέσεων το 2019, οι οποίες και έγιναν δεκτές, με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την ανάληψη της προεδρίας το 2016, έθεσε ως βασική πολιτική επιλογή την εμπορική αντιπαράθεση με το Πεκίνο, προχωρώντας στην επιβολή επιπλέον δασμών σε χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα, με στόχο την τόνωση της ζήτησης για τα εγχώρια αγαθά. Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε εντόνως στις αμερικανικές αποφάσεις, προβαίνοντας σε αντίστοιχου είδους δράσεις και επιβάλλοντας μια σειρά δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.