ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ Κομισιόν και Apple

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ Κομισιόν και Apple

Tη νίκη της Apple στην απόφαση για επιστροφή φόρων ύψους πολλών δισ. ευρώ προσπαθεί να ανατρέψει η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσφεύγοντας στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συνεχίζοντας τη «σταυροφορία» κατά των πολυεθνικών κολοσσών και των ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών με χώρες-μέλη.

Η κ. Βεστάγκερ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έκανε μια σειρά νομικών λαθών» όταν τάχθηκε υπέρ της Apple στην απόφαση του Ιουλίου, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση-κόλαφος του 2016, που υποχρεώνε την Apple να επιστρέψει φόρους 13 δισ. ευρώ ήταν ορόσημο για τη Βεστάγκερ, δείχνοντας ότι δεν φοβάται να τα βάλει με την πολυτιμότερη, βάσει κεφαλαιοποίησης τεχνολογικής εταιρείας ή με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η κίνηση λειτούργησε ως εναρκτήριο λάκτισμα μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας να κλείσουν τα φορολογικά «παραθυράκια» που επέτρεπαν σε ορισμένες πολυεθνικές να πληρώνουν λιγότερους φόρους στην Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, η δικαστική απόφαση του Ιουλίου ήταν υπέρ της Apple, κρίνοντας ότι η Κομισιόν δεν παρουσίασε αρκετές αποδείξεις ότι οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις της Ιρλανδίας παραβαίνουν τη νομοθεσία κρατικής στήριξης. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απόφαση του δικαστηρίου εγείρει σημαντικά νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το πώς εφαρμόζονται οι κανονισμοί περί κρατικής βοήθειας σε φορολογικές υποθέσεις.