Ομόλογα: Η ισχυρή ζήτηση «βυθίζει» τις αποδόσεις

Ομόλογα: Η ισχυρή ζήτηση «βυθίζει» τις αποδόσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και την πορεία εξέλιξης της νόσου Covid-19 κρατούν το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με τις αποδόσεις να προσεγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεπεία της υψηλής ζήτησης. Κοντά σε ιστορικό ναδίρ, στο 1,02%, και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, έχοντας αποκλιμακωθεί επτά μονάδες βάσης στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και περισσότερο από 30 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς(Bund) άγγιξε χαμηλά επτά εβδομάδων, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό και εν μέσω ενδείξεων για διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τους χειρισμούς ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων Covid-19. Η «ομπρέλα» της ΕΚΤ, με το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συντελεί στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4% τον Σεπτέμβριο, πτώση πολύ μεγαλύτερη από το 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αναμένεται να δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητα και είναι καθοριστικής σημασίας για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Η απόδοση του Bund υποχώρησε στο -0,546% και η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου 10ετούς διάρκειας κινήθηκε στο 0,26%. Μικρή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 0,85% και του πορτογαλικού τίτλου στο 0,24%.

Οι χώρες της Ευρωζώνης εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, καλύπτοντας τις αυξημένες χρηματοδοτικές τους ανάγκες λόγω Covid-19 με εκδόσεις χρέους. Η Ιταλία άντλησε 8,25 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετών, 10ετών ομολόγων και τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ η Φινλανδία άντλησε ένα δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγου λήξης το 2036.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή