Μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από τις τουρκικές μετοχές

Μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από τις τουρκικές μετοχές

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεωπολιτική αστάθεια και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές που εγκαταλείπουν μαζικά τις τουρκικές μετοχές. Το… κενό έρχονται να καλύψουν οι Τούρκοι, που αναζητούν ευκαιρίες για υψηλότερα κέρδη. Οι τοποθετήσεις τους αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα-τρίτο από τις αρχές του έτους, στρέφοντας την πλάτη στο δολάριο και τον χρυσό και σπεύδοντας να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%, από 65,6% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Από τις αρχές του έτους, οι ξένοι έχουν αποσύρει κεφάλαια 5,61 δισ. δολαρίων από τις τουρκικές μετοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Το κενό έρχονται να συμπληρώσουν οι Τούρκοι, ενισχύοντας την παρουσία τους στην αγορά μετοχών της Κωνσταντινούπολης κατά 37%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας. Η αξία των χαρτοφυλακίων σε μετοχές που διακρατούν οι εγχώριοι επενδυτές αυξήθηκε κατά το ένα-τρίτο, ενώ τα χαρτοφυλάκια ξένης ιδιοκτησίας έχουν μειωθεί κατά 4,2%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Kατά παράδοση, οι περισσότεροι Τούρκοι προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό και δολάρια, με την αγορά μετοχών να στηρίζεται κυρίως στην παρουσία των ξένων. Οι εκροές όμως άρχισαν από τότε που η συναλλαγματική κρίση του 2018 πυροδότησε αλλαγές στους κανονισμούς, καθιστώντας πιο δύσκολο το σορτάρισμα ή την προστασία(hedging) μπροστά στην αποδυνάμωση της λίρας, την ώρα που οι πραγματικές αποδόσεις στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα είναι αρνητικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή