Η Ε.Ε. έτοιμη να πατήσει τη «σκανδάλη» με δασμούς 4 δισ. δολαρίων κατά των ΗΠΑ

Η Ε.Ε. έτοιμη να πατήσει τη «σκανδάλη» με δασμούς 4 δισ. δολαρίων κατά των ΗΠΑ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δρόμο για την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών σε αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανοίγει απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η απόφαση του ΠΟΕ δίνει το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα στις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον στην Boeing, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο εμπιστευτικές πηγές.

Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσουν στους δασμούς, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά αγαθά στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορούσε την Airbus.

Η απόφαση του ΠΟΕ έρχεται σε μια δύσκολη εποχή, περίπου έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και εν μέσω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές εξαιτίας του Covid-19.

Σύμφωνα με το BBG, οι δασμοί της Ε.Ε. θα έχουν ως στόχο παραγωγούς άνθρακα, αγρότες και αλιείς, καθώς και κατασκευαστές αεροσκαφών, κλάδους πολιτικά σημαντικούς για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι Βρυξέλλες θα ενεργήσουν άμεσα ή θα περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους στη διένεξη Boeing-Αirbus, τότε θα έχουμε ακόμη έναν γύρο στον πόλεμο δασμών και με το τίμημα να το πληρώνουν καταναλωτές και παραγωγοί, επισημαίνει ο Σάιμον Λέστερ του Cato Institute, που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή