Η ευρωπαϊκή πόλη με κατώτατο μισθό… 4.100 δολάρια μηνιαίως

Η ευρωπαϊκή πόλη με κατώτατο μισθό… 4.100 δολάρια μηνιαίως

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη να κάνει πράξη τη λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής είναι η τοπική κυβέρνηση της Γενεύης, η οποία αναμένεται να αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο στα 23 ελβετικά φράγκα, ποσό το οποίο ισούται με 3.777 φράγκα (4.100 δολάρια) τον μήνα.

Άλλωστε, στο πρόσφατο δημοψήφισμα, σχεδόν τα 2/3 των ψηφοφόρων του ελβετικού καντονίου τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης του συγκεκριμένου κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως.

Βέβαια, η πρόταση για κατώτατο μισθό άνω των 4.000 δολαρίων δεν είναι καινούρια. Κι αυτό, διότι οι Ελβετοί ψηφοφόροι είχαν απορρίψει το μέτρο δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν. Μία το 211 και μία το 2014.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του ιού στην οικονομία, κάτι το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα φτώχειας στη Γενεύη.

Η ελβετική πόλη θεωρείται μία από τις πλέον ακριβές στον κόσμο και κατατάσσεται στην 9η θέση της σχετικής λίστας, με βάση την έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer για το κόστος διαβίωσης.

«Η έγκριση του μέτρου αποτελεί σημάδι αλληλεγγύης προς τους φτωχότερους πολίτες της Γενεύης. Ο κορωνοϊός κατέδειξε ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του ελβετικού πληθυσμού δεν μπορεί να ζήσει στη Γενεύη» τόνισε ο Μισέλ Σαράτ, συνδικαλιστής στον τομέα των μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος κατώτατος μισθός είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με τις ΗΠΑ, δύο φορές υψηλότερος σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά, αρκετές φορές υψηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή