Ανάρπαστος ο χρυσός στην Τουρκία – Άλμα 221% στις εισαγωγές

Ανάρπαστος ο χρυσός στην Τουρκία – Άλμα 221% στις εισαγωγές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για την τουρκική οικονομία, η οποία πέραν των δομικών προβλημάτων και της κατάρρευσης της λίρας, καλείται να αντιμετωπίσει πλέον και τη σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 4,88 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,67 δισεκατομμύριο ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Μάλιστα, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οφείλεται στις αθρόες αγορές χρυσού και ξένου συναλλάγματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία γίνονται «ατμός» λόγω της εξαΰλωσης του εθνικού νομίσματος.

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν:

– Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 20,9 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 16,9 δισ. δολάρια πέρυσι.

– Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,84% στα 16 δισ. δολάρια

– Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, εκτινάχθηκαν κατά 221% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Οι εξαγωγές οχημάτων ανήλθαν στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά των τουρκικών εξαγωγών στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η λίρα παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κινούμενη στις 7,7483 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, έχασε το 11% της αξίας της, ενώ από την αρχή του 2020 έχει απολέσει πάνω από το 25%.΅

Η εξέλιξη αυτή, όπως προαναφέρθηκε, έχει στρέψει αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αγορά ξένων νομισμάτων ή χρυσού, επιχειρώντας να διασφαλίσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή