Γιατί ο Τραμπ αποτελεί βαρόμετρο για το… ρωσικό ρούβλι

Γιατί ο Τραμπ αποτελεί βαρόμετρο για το… ρωσικό ρούβλι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ να επηρεάζουν τις διακυμάνσεις του ρωσικού νομίσματος; Η απάντηση είναι «μάλλον ναι», όπως άλλωστε προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βαθιά καθίζηση στο ρούβλι, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο, απολάμβανε υψηλά ποσοστά εκλογικής νίκης εν όψει της προεδρικής αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου.

Σήμερα, παράλληλα, και κατόπιν δύο συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για το ρούβλι, το ρωσικό νόμισμα παρουσίασε νέα σημαντική κάμψη, στον απόηχο της είδησης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Μία εξέλιξη, η οποία θέτει εμπόδια στην προεκλογική εκστρατεία του «πλανητάρχη», ενώ σηματοδοτεί και μια σημειολογική «ήττα» για τον ίδιο, δεδομένης της «χαλαρής» στάσης που είχε υιοθετήσει έναντι της πανδημίας.

Εν ολίγοις, όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες ήττας του Ντόναλντ Τραμπ τόσο χαμηλότερη καθίσταται η αξία του ρωσικού νομίσματος. Και το αντίστροφο. Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες νίκης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, τόσο αυξάνεται και η ισοτιμία ρούβλι-δολάριο.

Φυσικά, αυτή η συσχέτιση έχει και μια λογική εξήγηση. Κι αυτό, διότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, είναι πιο πιθανό να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε σχέση με τον ανθυποψήφιό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Κάτι αντίστοιχο, μάλιστα, είχε συμβεί και στις εκλογές του 2016, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει σημαντικά κέρδη, χάρη στην εκλογική επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου επί της Χίλαρι Κλίντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα κατά 1,50% και διαμορφώθηκε στα 78,3 ρούβλια ανά δολάριο, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους να ανέρχονται στο 25%.

Πάντως, στην σταθερή αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος καίριο ρόλο διαδραματίζει και η πορεία του πετρελαίου, καθώς η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού σημαίνει και λιγότερα έσοδα για τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή