«Δικαιώνεται» ο Μαδούρο: Παίρνει πίσω χρυσό 1 δισ. δολ. από την Τράπεζα της Αγγλίας

«Δικαιώνεται» ο Μαδούρο: Παίρνει πίσω χρυσό 1 δισ. δολ. από την Τράπεζα της Αγγλίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς οριστική διευθέτηση, υπέρ του Νικολάς Μαδούρο, φαίνεται ότι βαίνει η πολύκροτη υπόθεση για την κυριότητα επί αποθέματος χρυσού, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για το οποίο έριζαν η κυβέρνηση του Καράκας και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη του 2018, όταν η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να επιστρέψει στον Μαδούρο τη συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, επικαλούμενη το γεγονός ότι η χώρα αναγνωρίζει ως επίσημο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιδο, ηγέτη της αντιπολίτευσης.  Αμέσως, η κεντρική τράπεζα της αμερικανικής χώρας, αλλά και ο ίδιος ο Μαδούρο προσέφυγαν στην βρετανική δικαιοσύνη, αξιώνοντας την άμεση επιστροφή του χρυσού, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το βρετανικό δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή και αναίρεσε την απόφαση του Ιουλίου, θεωρώντας ότι η αναγνώριση του Γκουάιδο ως «προέδρου της Βενεζουέλας» δεν είναι οριστική.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κατάρρευσης των πετρελαϊκών τιμών αλλά και των αμερικανικών κυρώσεων, η Βενεζουέλα διέρχεται μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, με τα αποθέματα συναλλάγματος να βρίσκονται στα «τάρταρα». Ο Μαδούρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, προσπαθεί να «επαναπατρίσει» το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό. Εξ ου και το αίτημα επιστροφής του χρυσού.

Ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι εξίσου περίπλοκο, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, έχει αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Μάλιστα, τον έχουν αναγνωρίσει δεκάδες κράτη από την Αμερική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη την άρνηση του Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία, η Βενεζουέλα διοικείται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρχίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την δικαστική ετυμηγορία, συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει τον Γκουάιδο ως επικεφαλής του κράτους, αλλά θα πρέπει να «συνομιλεί» στην πράξη με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Κι αυτό, διότι –σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον πρέσβη της Βενεζουέλας στο Λονδίνο, τον οποίο έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή