ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες πωλούν τον χρυσό τους

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες πωλούν τον χρυσό τους

Πάνω από 12 τόνους χρυσού πούλησαν, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές του πολύτιμου μετάλλου και να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης των εθνικών οικονομιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 12,3 τόνους τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Άλλωστε, η τιμή του μετάλλου, στις αρχές Αυγούστου, είχε εκτιναχθεί στο ιστορικό υψηλό των 2.070 δολαρίων ανά ουγγιά. Έκτοτε βέβαια, έχει υποχωρήσει κατά 8% και έχει περιοριστεί στα 1.890 δολάρια.

Η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να θέσουν προς πώληση μεγάλο τμήμα των αποθεμάτων χρυσού συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αναζητούν πόρους χρηματοδότησης των έκτακτων μέτρων στήριξης των οικονομιών.

«Όλες οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις για ενίσχυση της ρευστότητας. Δεν είναι ώρα να συσσωρεύσουμε χρυσό, τα νοσοκομείο χρειάζονται χρήματα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μπερνάρντ Νταχντάχ, αναλυτής της Natixis στο Παρίσι.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, ο μεγαλύτερος πωλητής, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ήταν η κεντρική τράπεζα του Ουζμπεκιστάν, η οποία εξήγαγε χρυσό, αξίας 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των πωλήσεων επέρχεται μετά από αρκετά χρόνια συνεχόμενων αγορών. Ενδεικτικά, μόνο το 2018, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 651,5 τόνους, αριθμός ρεκόρ από το 1971, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από το δολάριο. Πέρυσι δε, αγόρασαν ακόμη 650 τόνους.

Φέτος, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά των μετάλλων, θέλοντας να αποφύγουν την αστάθεια, η οποία πυροδοτείται από την πανδημία του κορωνοϊού.