«Ζεστό» χρήμα 13 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

«Ζεστό» χρήμα 13 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό άνω των 13 δισ. ευρώ έχει κινητοποιήσει έως τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κομισιόν παρουσίασε τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού(CRII και CRII+).

Mε βάση τον έως τώρα απολογισμό, από την αρχή της κρίσης και χάρη στα περιθώρια ευελιξίας στην πολιτική συνοχής, η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει πάνω από 13 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια βοήθησαν εθνικές, περιφερειακές κοινότητες στην αντιμετώπιση των αρνητικών, κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.

Eιδικότερα, 4,1 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την υγεία και συγκεκριμένα για τις αγορές ζωτικής σημασίας ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού προσωπικής προστασίας.

8,4 δισ. ευρώ κινητοποιήθηκαν μέσω της έκδοσης επιχορηγήσεων, δανείων και μιας σειράς εξατομικευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων για τη στήριξη της οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

«Η πολιτική συνοχής βρίσκεται στην καρδιά των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας και της διασφάλισης μιας ταχείς πορείας προς την ανάκαμψης. Τα αποτελέσματα του πρώτου απολογισμού δείχνουν ότι όλες οι χώρες-μέλη επωφελούνται της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού προς όφελος των πολιτών επιχειρήσεων και του κλάδου υγείας», τόνισε από την πλευρά της η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή