Οι χαμηλές αποδόσεις προλειαίνουν το έδαφος για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Οι χαμηλές αποδόσεις προλειαίνουν το έδαφος για την επόμενη έξοδο στις αγορές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To θολό τοπίο όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης και οι προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών, απογειώνοντας τις τιμές και βυθίζοντας τις αποδόσεις σε χαμηλά πολλών μηνών.

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό και σταθερά κάτω από το όριο του 1% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, εξυπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό κλίμα.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επισημάνει πρόσφατα ότι η άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές αποτελεί έναν από τους οκτώ μοχλούς για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Η σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσα σε 14 μήνες έχει έχει βγει έξι φορές στις αγορές – τις 3 κατά τη διάρκεια της κρίσης – αντλώντας συνολικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ. Στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα δανείσθηκε με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος δανεισμού καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,187%.

Η απόδοση του 10ετούς παραμένει κοντά σε ιστορικό ναδίρ, στο 0,77%. Κοντά σε ιστορικά χαμηλά και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, στο 0,69%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας υποχώρησε στο -0,62%, καταγράφοντας στη διάρκεια της εβδομάδας τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά εννέα μονάδες βάσης. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η απόδοση του Bund είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου.

Η ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης, επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συντελεί στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επιπεδα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας -και αξιωματούχος της ΕΚΤ- Ιγκνάσιο Βίσκο, τόνισε σε δηλώσεις του ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή