«Βουτιά» 46,5% στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών βλέπουν οι αναλυτές

«Βουτιά» 46,5% στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών βλέπουν οι αναλυτές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και ενδεχόμενο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων απειλούν την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Οι επιχειρήσεις στη σύνθεση του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πτώση 36,7% της κερδοφορίας τους στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται εκτιμήσεις της Refinitiv. Για τα έσοδα αναμένεται υποχώρηση 12,1%.

Η εικόνα όσον αφορά την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περισσότερο δυσοίωνη, με τους αναλυτές να προβλέπουν συρρίκνωση 46,5% της κερδοφορίας σε ετήσια βάση.

«Μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, Lloyds Bank, HSBC, Barclays, Unicredit, Intesa Sanpaolo και ING Groep αναμένεται να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην κερδοφορία τους», επισημαίνει ο Τατζίντερ Ντιγιόν, αναλυτής της Refinitiv.

H αυλαία ανοίγει την Παρασκευή με την Barclays, που αναμένεται να ανακοινώσει βουτιά 79,8% στη κερδοφορία τρίτου τριμήνου. Για την HSBC η πτώση προβλέπεται στο 55,6% και της Lloyds 90,9% με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

Σε μια φωτεινή εξαίρεση, η DEutsche Bank αναμένεται να ανακοινώσει 67,7% αύξηση κερδοφορίας, έπειτα από τις ζημίες-ρεκόρ 832 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Και για την ισπανική Santander οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο 200% των κερδών, μετά τη βουτιά 75% στο τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς λόγω εκτάκτων δαπανών. 

Barclays, HSBC, Lloyds, NatWest και Standard Chartered απομείωσαν την αξία του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 7,5 δισ. στερλίνες(9,7 δισ. δολάρια) στο πρώτο τρίμηνο και κατά 10,6 δισ. στερλίνες στο δεύτερο, το υψηλότερο ποσό από το 2010, με τα προ φόρων κέρδη των πέντε τραπεζών να κάνουν βουτιά 77% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή