Τα ΗΑΕ και το «στοίχημα» της δημιουργικής οικονομίας

Τα ΗΑΕ και το «στοίχημα» της δημιουργικής οικονομίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πανδημία να ανατρέπει τα δεδομένα και να βάζει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα, οι χώρες ανά τον κόσμο αναζητούν διεξόδους από την κρίση. Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η στρατηγική εξόδου στηρίζεται στη δημιουργική οικονομία.

«Η δημιουργική οικονομία αποτελεί τη νέα στρατηγική των ΗΑΕ, με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την αναζήτηση εναλλακτικών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο», υπογράμμισε η επιτετραμμένη της πρεσβείας των Εμιράτων στην Αθήνα, Ιμάν αλ Ζεγιούντι. Σε αυτή τη στρατηγική, τα ΗΑΕ εστιάζουν και στην ανάδειξη του ρόλου των γυναικών, τόσο στο επιχειρείν όσο και στα πολιτικά αξιώματα, τόνισε η κ. Ζεγιούντι στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας ICC Women Hellas του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου(ICC). Tην ίδια στιγμή, μέσω της δημιουργικής οικονομίας ανοίγονται περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους, τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η Αρχή Δημιουργικών Πλεγμάτων του Ντουμπάι(Dubai Creative Clusters Authority- DCCA), η οποία ιδρύθηκε το 2014, έχει ως βασική εντολή να εδραιώσει το Ντομπάι ως μια από τις πιο ελκυστικές πόλεις στον κόσμο για δημιουργικές επιχειρήσεις. Η DCCA είναι υπεύθυνη για το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την Ελεύθερη Ζώνη, η οποία αποτελείται από εννέα πλέγματα(clusters) σχεδιασμένα για την κάλυψη των αναγκών επτά κλάδων της δημιουργικής οικονομίας και εν γένει κλάδων που βασίζονται στη γνώση.

Στα clusters δραστηριοποιούνται περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, απασχολώντας περισσότερους από 70.000 εργαζομένους.

«Η έμφαση των ΗΑΕ σε τομείς της δημιουργικής οικονομίας όπως η εκπαίδευση, πολιτισμός, αλλά και τουρισμός επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε η κ. Ζεγιούντι. Η ίδια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της δημιουργικής οικονομίας στα ΗΑΕ, όπως η πόλη Μάσνταρ στο Άμπου Ντάμπι, που αποτελεί μια από τις αστικές κοινότητες με τη μεγαλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο.

Σε επίπεδο πρωτοβουλιών σε Τέχνες και Πολιτισμό, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μουσείο Λούβρου του Άμπου Ντάμπι(Louvre Abu Dhabi Universal Museum).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Ζεγιούντι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκθεση Expo 2020, η οποία εξαιτίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια έκθεση Expo που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 192 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θέμα της έκθεσης είναι «Connecting Minds, Creating the Future».

«Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες, δημιουργώντας επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες», υπογράμμισε η κ. Ζεγιούντι.

Η δημιουργική οικονομία σε αριθμούς

Η δημιουργική οικονομία, που αποτελείται τόσο από πολιτιστικούς τομείς όσο και από κλάδους της δημιουργικής βιομηχανίας, αποφέρει εκτιμώμενα έσοδα 2,250 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως -ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ- και εξαγωγές άνω των 250 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της UNESCO.

Παράλληλα, ευθύνεται για τη δημιουργία περίπου 30 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως, απασχολώντας περισσότερους νέους ηλικίας 15-29 ετών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Παράλληλα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς κλάδους, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες γεφύρωσης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή