Παγκόσμια Οικονομία: Απότομο φρένο στην ανάκαμψη βλέπουν οικονομολόγοι

Παγκόσμια Οικονομία: Απότομο φρένο στην ανάκαμψη βλέπουν οικονομολόγοι

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομο «φρένο» στην ακάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βάλει μέχρι το τέλος του έτους το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο, με τον κίνδυνο να είναι πλέον περισσότερο από ορατός και με την ανάκαμψη του επόμενου έτους να προδιαγράφεται πιο αδύναμη απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα νέα lockdowns που επιβάλουν οι κυβερνήσεις λόγω της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν κορυφαίο κίνδυνο που είχαν επανειλημμένως επισημάνει οικονομολόγοι, αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, στρατηγικοί αναλυτές σε ομόλογα και μετοχές, καθώς και διαχειριστές κεφαλαίου από την αρχή ακόμη της πανδημίας. 

Οικονομολόγοι από Ασία, Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στο poll από 6 έως 27 Οκτωβρίου καλύπτοντας 46 οικονομίες θεωρούν πλέον ανεπαρκή τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Περίπου τα τρία-τέταρτα προειδοποιούν ότι η νέα έξαρση της πανδημίας απειλεί σε μεγάλο βαθμό να βάλει τέλος στη σημερινή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. «Ακόμη και πριν από τα νέα lockdowns επικρατούσε η γενική άποψη ότι πολλές χώρες θα δουν το ΑΕΠ τους σε χαμηλότερο επίπεδο, σε παρατεταμένη βάση, απ΄ό,τι θα ήταν εάν δεν υπήρχε η πανδημία», επισημαίνει οικονομολόγος της HSBC. Ο ίδιος θεωρεί αναπόφευκτα την αύξηση της ανεργίας και το υψηλότερο χρέος, με επιπτώσεις και στην κοινωνία με αύξηση των ανισοτήτων, στις μακροπρόθεσμες δυναμικές ανάπτυξης και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις περισσότερες από το 65% των 46 οικονομιών που εξετάζονται στο poll, είτε υποβαθμίστηκε είτε παραμένει αμετάβλητη για το 2020 και περίπου για το 60% των οικονομιών για το 2021.  

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα για υποχώρηση της πανδημίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και πολλές άλλες χώρες κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ σε νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες με πολλές ευρωπαίκές κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 5,3% το επόμενο έτος, αφού συρρικνωθεί εφέτος 4%, οριακά υψηλότερα από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ανάπτυξη 5,2% για το 2021. Ωστόσο, το 80% των οικονομολόγων, δηλ. 119 επί συνόλου 150, θεωρούν ότι η πιο αδύναμη απ΄ό,τι αναμενόταν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2021 και όχι μία αναιμική ανάκαμψη ή μία νέα επιβράδυνση. Για πολλές οικονομίες, ο κίνδυνος διπλής ύφεσης είναι πλέον υπαρκτός: διολίσθησαν στην χειρότερη ύφεση όλων των εποχών για να ανακάμψουν εν συνεχεία επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών, για να επιστρέψουν ξανά σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο. «Δυστυχώς, το τέταρτο τρίμηνο, έρχεται με νέες προκλήσεις. Σε οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει να γεφυρώσουμε ακόμη έξι μήνες ή και περισσότερο, προτού υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στην αγορά», αναφέρει οικονομολόγος της Radobank. 

Παρά τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης σε Ευρωζώνη και Βρετανία, καθώς και νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ, οι οικονομικές προοπτικές διαγράφονται ζοφερές στα τελευταία poll, με τη νέα έξαρση του κορωνοϊού να συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη. Για την Ιαπωνία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί σε τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης, ενώ οι οικονομίες της Αυστραλίας και του Καναδά προβλέπεται να αναπτυχθούν με πολύ πιο αδύναμο ρυθμό απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά. 

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,4% το 2021. Ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν πολύ μικρότερο ποσοστό. Επίσης, οι περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα εφέτος και το επόμενο έτος. 

   
    
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή