ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία σενάρια για το Brexit

Τρία σενάρια για το Brexit

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν πετύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους. Δεν έχουν πολλά περιθώρια ακόμη. Δύο μήνες μένουν για να λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit και οι δύο πλευρές θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να υπογράψουν περισσότερες από 1.000 σελίδες διεθνών συνθηκών, που θα καλύπτουν τα πάντα από τον καπνισμένο σολωμό και το τυρί έως τα ανταλλακτικά αυτοκίνητου και τα φάρμακα. 

Τρία είναι τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τους, σύμφωνα με το Reuters: 

1. Μίνι συμφωνία έως τα τέλη του έτους 

Ακόμη και εάν οι δύο πλευρές αποδεχθούν την πρόταση για μηδενικούς δασμούς, η εμπορική τους συμφωνία δεν θα είναι ευρείας κλίμακας. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα περιθώρια σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αβέβαια πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα σύμπλευσης και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. 

2. No deal 

Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποφασίσει ότι μία συμφωνία στενών ορίων δεν είναι προς το συμφέρον του μπορεί να κάνει πράξη την απειλή του για οριστική αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτό θα σημάνει υψηλούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών και μεγάλες καθυστερήσεις για τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα. Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα μιλήσει για μία συμφωνία ανάλογη με αυτή που έχει σήμερα η Ε.Ε. με την Αυστραλία. Αυτό θα σήμαινε αντίστοιχη μεταχείριση με αυτή που έχει σήμερα από την Ε.Ε. η Κίνα, αλλά χειρότερη από τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Μαλί. 

3. Μερικός συμβιβασμός 

Εν μέσω πιέσεων από επιχειρήσεις θα μπορουσαν οι δύο πλευρές στο παρά πέντε να επιδιώξουν έναν προσωρινό, μερικό συμβιβασμό, που θα καλύπτει ορισμένους μόνο τομείς, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομίες τους. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο πρόθυμο θα είναι το Λονδίνο να μην απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τα ρυθμιστικά στάνταρντς της Ε.Ε.