Τράπεζα της Αγγλίας: έτοιμη για νέα μέτρα

Τράπεζα της Αγγλίας: έτοιμη για νέα μέτρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη για νέα μέτρα στήριξης εμφανίζεται η Τράπεζα της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα μετά το lockdown που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το οποίο θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

Η ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων απομάκρυνε τώρα κάθε αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Αντριου Μπέιλι και οι συνάδελφοί του θα καθυστερήσουν την όποια αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης την ημέρα που τίθενται σε ισχύ και τα νέα περιοριστικά μέτρα, δεδομένου ότι η βρετανική οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμη από το πρώτο lockdown. Σε έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης κατά 100 δισ.στερλίνες (129 δισ.δολαρια), ανεβάζοντάς το στα 845 δισ.στερλίνες. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα διπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του έτους, ενώ τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν τον τέταρτο γύρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τότε που άρχισε η κρίση.

Το νέο lockdown πιθανόν να επαναφέρει στο προσκήνιο και τις συζητήσεις για αρνητικά επιτόκια – ένα θέμα που η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές δεν θεωρούν ότι είναι άμεσο. 

Τα περιοριστικά μέτρα – τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση πιθανόν να παραταθούν και μετά τον ένα μήνα – λαμβάνουν χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Βρετανία. Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. πλησιάζει απειλητικά, δημιουργώντας επιπλέον αβεβαιότητα και μαζί την προοπτική επιβολής δασμών στις εισαγωγές από το επόμενο έτος. 

Ακομη και πριν από την ανακοίνωση του νέου lockdown, οικονομολόγοι περίμεναν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για εφέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο, το τελευταίο lockdown δεν αναμένεται ότι θα πλήξει την οικονομία τόσο σοβαρά όσο την πρώτη φορά στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οπότε η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 20%, στην χειρότερη ύφεση για παραπάνω από τρεις αιώνες. Σύμφωνα με τον Σιμον Φρέντς, επικεφαλής οικονομολόγο της Panmure Gordon & Co., οι τελευταίοι περιορισμοί διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα πλήξουν το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της Βρετανίας κατά 5% αυτό το τρίμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή