Eurogroup στη σκιά της ύφεσης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το δεύτερο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, αναγκάζοντας ολοένα και περισσότερες χώρες να επαναφέρουν το lockdown, η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επικεντρωθεί στην «απάντηση» των Βρυξελλών μπροστά στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.

Τον Ιούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές γραμμές ενός σχεδίου ανάκαμψης, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας για την επόμενη επταετία και την έξοδό της από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, εξαιτίας της πανδημίας. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν «κολλήσει» στις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης δύο ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές της προβλέψεις για το σύνολο των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί η «απάντηση» στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, χωρίς όμως να αναμένονται ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ προς το παρόν τάσσονται υπέρ του να διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία και η αναστολή των κανονισμών για το έλλειμμα και χρέος, λόγω της πανδημίας. «Είναι εμφανές ότι η δημοσιονομική στήριξη θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά», ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος.

Η στήριξη είναι αναγκαία, καθώς Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλία, Ελλάδα και άλλες χώρες αποφάσισαν να επιβάλλουν κάποιας μορφής lockdown, με κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης για τον Νοέμβριο και επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις.
    
    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή