Εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία επανάληψη του 2000;

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία επανάληψη του 2000;

Το παράδειγμα του 2000 και οι διαφορές με το σήμερα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός των αγορών. Και τίποτε δεν θα προκαλούσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ένα οριακό αποτέλεσμα στις σημερινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της RBC Capital Markets, που δημοσιεύει το CNN, το 83% των διαχειριστών κεφαλαίων θεωρούν ότι ένα αμφισβητουμένο αποτέλεσμα θα βύθιζε σε bear market την αγορά. Παράλληλα αναλυτές στο Market Watch προειδοποιούν ότι η Wall Street ετοιμάζεται εν μέσω πανδημίας και εκλογών να βιώσει το πιο επώδυνο bear market από το 1978. 

Οι αγορές, όπως και ολόκληρος πλανήτης, έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κρίση υγειονομική και οικονομική και μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από πολλούς η πιο κρίσιμη στην μεταπολεμική ιστορία για το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Οι σημερινές συνθήκες είναι λοιπόν ξεχωριστές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η εμπειρία του παρελθόντος να μας δώσει μία γεύση για τα όσα θα ζήσουν οι αγορές από αύριο εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο. 

Τι συνέβη το 2000

Η πιο σωστή αναλογία είναι μάλλον η εκλογική αναμέτρηση του 2000 ανάμεσα στον Αλ Γκορ και τον Τζορτζ Μπους. Τότε από την επομένη των εκλογών οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν σε πτώση, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 12% έως και τις 20 Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο χαμηλό έτους. Η ανακαταμέτρηση των ψήφων ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για την πτώση, αλλά όχι ο μόνος. Στο διάστημα από την ημέρα των εκλογών έως και τις 13 Δεκεμβρίου, όταν ο Αλ Γκορ αναγνώρισε την ήττα του, μεγάλες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Apple και η Compaq είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις. 

Οι διαφορές με το σήμερα

Υπάρχουν πάντως παράγοντες που διαφοροποιούν τη σημερινή κατάσταση από το 2000. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι σήμερα μία πολύ πιο διχασμένη κοινωνία από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος η οργή της μίας ή της άλλης πλευράς να μεταφραστεί σε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους. 

Επιπλέον ο Τραμπ δεν είναι Γκορ. Στην ανακαταμέτρηση του 2000 είχαμε δύο πολιτικούς mainstream με σεβασμό στους θεσμούς. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ένας από τους δύο θα αναγνωρίσει τελικά την ήττα του. Ο Τραμπ από την άλλη έχει επανειλημμένα κινηθεί κόντρα στις ιστορικές νόρμες και έχει ήδη φροντίσει να σπείρει αμφιβολίες για τη γνησιότητα του αποτελέσματος. Ουσιαστικά έχει πει ότι η επιστολική ψήφος αφήνει πολλά περιθώρια νοθείας- κατι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί νομικά την επομένη των εκλογών, εάν δεν είναι αυτός ο νικητής. Όπως σχολιάζει το CNN, ο Γκορ παραδέχθηκε την ήττα του, γιατί αυτό ήταν το σωστό να κάνει για τη χώρα. Ο Τραμπ πολύ δύσκολα θα έκανε κάτι τέτοιο. 

Μία ακόμη μεγάλη διαφορά με το 2000 είναι το γεγονός ότι φέτος οι επενδυτές έχουν ουσιαστικά προετοιμαστεί για πολύμηνο μετεκλογικό χάος. Πιο μεγάλη έκπληξη θα είναι ίσως το να έχουμε μία σαρωτική νίκη του ενός ή του άλλου υποψηφίου παρά το να καταλήξουμε σε ένα οριακό αποτέλεσμα. Μία τέτοια έκπληξη, ανεξάρτητα από το ποιος θα ήταν ο νικητής, θα πυροδοτούσε μάλλον ένα ράλι ανακούφισης. 

Πηγές: CNN, MarketWatch 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή