Wall Street: Από τα σενάρια καταστροφής στο ξέφρενο ράλι

Wall Street: Από τα σενάρια καταστροφής στο ξέφρενο ράλι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα εκλογικό «θρίλερ» υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των μετοχών στη Wall Street. Μόνο που δεν συνέβη κάτι τέτοιο, μάλλον το αντίθετο. Οι αμερικανικές μετοχές επιδίδονται σε ένα ράλι άνευ λογικής, με τον Dow Jones να κάνει άλμα πάνω από 500 μονάδες και τον S&P 500 να καταγράφει ενδοσυνεδριακά κέρδη πάνω από 3%. «Πρωταγωνιστές» σε αυτό το απροσδόκητο ανοδικό ξέσπασμα οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με άνοδο πάνω από 4% για τον Nasdaq.

Η αρχική νευρικότητα, έδωσε τη θέση της σε ένα δυναμικό ράλι, το οποίο διαψεύδει τις ζοφερές προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα μη-ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, όσο περνάει το πρώτο σοκ των επενδυτών και επικρατεί μεγαλύτερη σαφήνεια για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι παράγοντες της Wall STreet δεν αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Έπειτα από τις δοκιμασίες των προηγουμένων μηνών και τις έντονες αναταράξεις στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού και των φόβων -που έγιναν πραγματικότητα- για τη βαθύτερη ιστορικά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η εμπιστοσύνη επιστρέφει στη Wall Street μία ημέρα μετά την ψηφοφορία. Μια αποφασιστική νίκη θα αποτελούσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όμως οι επενδυτές εστιάζουν στα θετικά μιας διχασμένης κυβέρνησης: Ο Τζο Μπάιντεν, από τη θέση του προέδρου, θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο μετριοπαθή στάση στο σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, πιθανότατα όμως δεν θα καταφέρει να περάσει την πρόταση για φορολογικές αυξήσεις από τη ΓΕρουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που ηγούνται του σημερινού ράλι, μάλλον δεν διατρέχουν κίνδυνο αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου.

Τα μέτρα ρευστότητας και στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, έχοντας ανοίξει τις «στρόφιγγες» φθηνού χρήματος, δίνουν ώθηση στις αγορές μετοχών. «Νομίζω ότι η μεγάλη είδηση για την αγορά τη δεδομένη στιγμή είνανι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει “μπλε κύμα”, σενάριο εν γένει θετικό», εξηγεί στο CNBC ο Μάικ Λιούις, γενικός διευθυντής του τμήματος χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Barclays «Νομίζω ότι οι αγορές θα εστιάσουν εφεξής στη νομισματική πολιτική και στη FED και λιγότερο στην πολιτική, κάτι που είναι θετικό για τις αγορές», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή