Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπροστά σε «τσουνάμι» κόκκινων δανείων 1,4 τρισ. ευρώ

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπροστά σε «τσουνάμι» κόκκινων δανείων 1,4 τρισ. ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση και η επαναφορά του lockdown σε πολλές οικονομίες της Ευρώπης φουντώνουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες εισήλθαν φέτος σε ύφεση, ενώ η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες επισκιάζει τις προοπτικές ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής όμως, τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες -μέτρα που περιλαμβάνουν και αναστολή της καταβολής των δόσεων σε δάνεια- προστατεύουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν οι τράπεζες δεν βλέπουν τον… ελέφαντα στο δωμάτιο, καθώς ακόμη δεν χαρακτηρίζουν αυτά τα δάνεια ως μη-εξυπηρετούμενα, σημειώνει η «WSJ» σε ανάλυσή της.

Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες μήπως οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιδείξουν αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και τα 1,4 τρισ. ευρώ(1,7 τρισ. δολάρια), εάν η ύφεση στις χώρες-μέλη είναι βαθύτερη των αρχικών προβλέψεων, ένα σενάριο που σύμφωνα με την ΕΚΤ, αν και ακραίο, είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Το ποσό των 1,4 τρισ. ευρώ ξεπερνάει τα επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν συσσωρευθεί στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης και μετέπειτα κρίσης χρέους.

Ακόμη και οι επικεφαλής κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης διερωτώνται τι θα συμβεί όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης. «Αυτό που έχουμε είναι μια πολύ περίεργη κρίση», στην οποία οι οικονομίες συρρικνώνονται μεν απότομα, όμως προς το παρόν δεν έχουμε αύξηση στις στάσεις πληρωμών, εξαιτίας των μέτρων ελάφρυνσης», δηλώνει στη «WSJ» ο Στίβεν φαν Ρίζβίγκ, διευθύνων σύμβουλος της ING Groep. «Όταν σταματήσουν αυτά τα μέτρα, ποια θα είναι τότε η εικόνα; Προς το παρόν έχουμε περιορισμένη ορατότητα», αναφέρει.

Στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες ακόμη προσπαθούν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια της κρίσης χρέους, περισσότερο από το 25% των δανείων σε επιχειρήσεις και 15% των δανείων προς νοικοκυριά -ποσοστά που ισοδυναμούν με δάνεια 300 δισ. ευρώ- έχουν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών, σύμφωνα με τον Μάρκο Τροϊάνο, επικεφαλής του team τραπεζικών αξιολογήσεων στη Scope Ratings. Η Ιταλία είχε βρεθεί στο επίκεντρο του πρώτου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη, ενώ η κατάρρευση του τουρισμού ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην οικονομία.

Στην Πορτογαλία, οι αναστολές στην καταβολή δόσεων σε δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις καλύπτουν σχεδόν το ένα-τρίτο του συνόλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Και στην Ισπανία, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι δάνεια συνολικής αξίας άνω των 52 δισ. ευρώ είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Σύμφωνα με την ισπανική κεντρική τράπεζα, πολλοί από τους δανειολήπτες που κατέφυγαν στο συγκεκριμένο μέτρο ήταν ήδη οικονομικά ευάλωτοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή