Η στροφή Ερντογάν «γεννά» αισιοδοξία αλλά και πολλές αμφιβολίες

Η στροφή Ερντογάν «γεννά» αισιοδοξία αλλά και πολλές αμφιβολίες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πείραμα αξιοπιστίας 

Η στήριξη του προέδρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Αγκαμπάλ, ο οποίος θα περάσει τεστ αξιοπιστίας στην πρώτη του, από τη θέση αυτή, συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 19 Νοεμβρίου, καθώς και για το νέο υπουργό Οικονομικών Λουφτί Ελβάν. Με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν θα παρέμβει, έχει αυξηθεί η αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων. Ο Αγκμπάλ έχει ήδη αρχίσει συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη προκειμένου να τα ενημερώσει ότι έχει διοριστεί με την εντολή να μειώσει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 12%, όπως ανέφεραν πηγές. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι επί θητείας Ερντογάν υπήρξαν και στο παρελθόν προσπάθειες προσέλκυσης των επενδυτών, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν ότι είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Ακόμη και στην χθεσινή του ομιλία, ο Ερντογάν επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό. 

«Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να έχει σταθερή υποστήριξη και να συντηρήσει τη δημοτικότητα του κόμματός του. To νέο οικονομικό του επιτελείο δεν πρόκειται να ενεργήσει ανεξάρτητα από αυτόν. Οι δηλώσεις του έχουν ως στόχο να συγκρατήσουν την τουρκική οικονομία – που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού – από περαιτέρω επιδείνωση», εκτιμά ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, στρατηγικός αναλυτής του Economic Policy Research Foundation στην Αγκυρα.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή