Τρεις λόγοι πίσω από το δυναμικό ράλι του bitcoin

Τρεις λόγοι πίσω από το δυναμικό ράλι του bitcoin

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Nέο άλμα για το bitcoin, με την τιμή του ψηφιακού νομίσματος να υπερβαίνει ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 16.000 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2018. Οι επιδόσεις του bitcoin πράγματι εντυπωσιακές, εάν σκεφθεί κανείς ότι μέσα σε διάστημα λιγότερο των δυόμισι μηνών κατάφερε να ανατιμηθεί πάνω από 60% μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ εβδομάδων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της CoinDesk.

Mε το επενδυτικό ενδιαφέρον εντονότερο από ποτέ, οι αναλυτές προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αναμένοντας επιστροφή του bitcoin στα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει στα τέλη του 2017, κοντά στα 20.000 δολάρια, ένα ρεκόρ του οποίου επακολούθησε επώδυνη και απότομη πτώση.

Τρεις είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι λόγοι που δίνουν ώθηση στο bitcoin: Αυξημένη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. «Στη διάρκεια των οκτώ τελευταίων εβδομάδων, παρατηρούμε σημαντικές εταιρείες και hedge funds να εισέρχονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια», εξηγεί ο Μάθιου Ντιμπ, συνιδρυτής της Stack Funds, που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η εισηγμένη MicroStrategy ανακοίνωσε την αγορά bitcoins, συνολικής αξίας 250 εκατ. δολαρίων και τρεις εβδομάδες αργότερα και η εταιρεία πληρωμών Square αποκάλυψε επενδύσεις στην αγορά των bitcoin.

Δεύτερον, το ενδιαφέρον από μεγάλους θεσμικούς έχει δημιουργήσει περιορισμένη ρευστότητα σε bitcoin, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές. Την ίδια στιγμή, οι μικροεπενδυτές μετέφεραν τα ψηφιακα νομίσματα από τις πλατφόρμες συηναλλαγών στα ηλεκτρονικά τους πορτοφόλια, συμβάλλοντας σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ρευστότητας. Ο συνολικός αριθμός των bitcoins σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων έχει μειωθεί κατά 9% στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode.

Tέλος, το αδιάκοπο ράλι των τιμών, με το bitcoin να ενισχύεται πάνω από τα 12.500 δολάρια στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έπεισε και τους πιο διστακτικούς ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.