Τα παιδιά των lockdowns θα βγάζουν λιγότερα όταν μεγαλώσουν

Τα παιδιά των lockdowns θα βγάζουν λιγότερα όταν μεγαλώσουν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμη είναι η ζημιά που προκαλεί η πανδημία στα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των lockdowns, διαπίστωσε έρευνα του VoxEU. Τα παιδιά αυτά έχουν μικρότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους και θα βγάζουν λιγότερα χρήματα ως ενήλικες, δείχνουν τα αποτελέσματά της. 

Ανάμεσα στα σημερινά παιδιά, το ποσοστό εκείνων που θα εγκαταλείψουν το λύκειο πριν να πάρουν το απολυτήριό τους θα είναι αυξημένο κατά 4,1%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θα πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο θα είναι μειωμένο κατά 2,6%, προβλέπει η έρευνα. Αυτό μεταφράζεται σε μία μακροπρόθεσμη απώλεια εισοδήματος 1%, για τη γενιά αυτή. 

Η απώλεια εισοδήματος των γονιών τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, επιδρά επίσης αρνητικά στις οικονομικές προοπτικές των παιδιών αυτών, όμως η κύρια αιτία για την απώλεια των μελλοντικών εισοδημάτων τους είναι το κλείσιμο των σχολείων, αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με το Bloomberg. 

«Το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων είναι μέτρα με μεγάλο κόστος», αναφέρει η έρευνα, κάνοντας λόγο για «σημαντικές αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την ευημερία των παιδιών που επηρεάζονται, ειδικά εκείνων που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα». 

Τα σχολεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ έκλεισαν κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Και παρότι σε πολλές περιπτώσεις τα μαθήματα γίνονταν online, μελέτη του University College London διαπίστωσε ότι το ένα πέμπτο των Βρετανών μαθητών δεν έκανε καθόλου μάθημα στο σπίτι. 

Σε αυτό το δεύτερο κύμα των lockdowns, πάντως, τα σχολεία έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές ανοικτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή