ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η VW επενδύει 73 δισ. στην ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογίες

Η VW επενδύει 73 δισ. στην ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογίες

Η Volkswagen σχεδιάζει να επενδύσει 73 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση, την υβριδική τεχνολογία και την ψηφιοποίηση μέσα στα επόμενα πέντε χρ΄νια, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Η εταιρεία κάνει λόγο για μία «μεταμόρφωση» και εξηγεί πως επενδύσεις 35 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, 11 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη νέων υβριδικών αυτοκινήτων και 27 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ψηφιοποίηση. Σημειώνεται ότι τα 73 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών επενδύσεών της για την πενταετία (150 δισ. ευρώ). 

Η κορυφαία, βάσει πωλήσεων, αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη έχει αποδειχθεί σχετικά ανθεκτική έως τώρα στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας για την αγορά αυτοκινήτου. Στηρίζεται κυρίως στην παρουσία της στην Κίνα, όπου η ζήτηση για αυτοκίνητα έχει ανακάμψει σημαντικά ύστερα από απότομη συρρίκνωση τους πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνιστά αναμφίβολα μία μεγάλη πρόκληση. 

Ακόμη μία πρόκληση είναι και η αύξηση του ανταγωνισμού. Αφού πέρα από τους παραδοσιακούς παίχτες, όπως είναι η Toyota, η PSA ή οι αμερικανικές GM και Ford, δυναμικά στο παιχνίδι είναι και η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla. H Volkswagen πιστεύει πάντως ότι μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Tesla στην ηλεκτροκίνηση. 

Πηγές: Reuters, Bloomberg