UBS: Μηδενικά τα κρούσματα στις ΗΠΑ σε έξι μήνες

UBS: Μηδενικά τα κρούσματα στις ΗΠΑ σε έξι μήνες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ θα πέσουν πολύ κοντά στα μηδενικά κρούσματα του κορωνοϊού σε έξι μήνες από σήμερα, προβλέπει η UBS, έπειτα και από τα ενθαρρυντικά νέα της Pfizer, που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιό της έχει 90% αποτελεσματικότητα. 

Οι σχετικές ανακοινώσουν γεννούν ελπίδες ότι το τέλος της πανδημίας και η ανάκαμψη των οικονομιών θα έρθουν νωρίτερα. Η UBS εκτιμούσε έως τώρα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ θα κινούνταν προς το μηδέν έως τα τέλη του 2021, αλλά πλέον φέρνει τις προβλέψεις αυτές κατά έξι μήνες νωρίτερα. 

«Ίσως να φτάσουμε σε μία κατάσταση όπου τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ θα πέσουν πολύ κοντά στο μηδέν το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή η διαφορά των έξι μηνών, η διαφορά των δύο τριμήνων έχει μεγάλη σημασία, σημαίνει ένα πρόσθετο κέρδος 1 με 1,25 ποσοστιαίων μονάδων για το ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο», είπε στο CNBC ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για τις ΗΠΑ. 

Ο Κάρπεντερ χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο «πολύ ενθαρρυντικά», καθώς η αποτελεσματικότητά του ήταν πολύ υψηλότερη από εκείνη που περίμεναν οι αναλυτές. 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 10 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού από το ξέσπασμα της πανδημίας. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 153.496 κρούσματα, με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία να διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Για αυτό και σενάρια για «κλείσιμο» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αρχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι. Σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων για 4-6 εβδομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. 

Πάντως, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, δρ. Άντονι Φάουτσι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της UBS. Όπως είπε την Πέμπτη, ένα εμβόλιο ίσως να μην είναι αρκετό για να εξαλειφθεί η ασθένεια. «Αμφιβάλλω ότι πρόκειται να την εξαλείψουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατάμε υπό έλεγχο χρόνια. Μπορεί να είναι κάτι που θα γίνει ενδημικό, για το οποίο θα πρέπει απλά να είμαστε προσεκτικοί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή