ΗΠΑ: Σε χαμηλά τριών μηνών το καταναλωτικό κλίμα

ΗΠΑ: Σε χαμηλά τριών μηνών το καταναλωτικό κλίμα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη πτώση κατέγραψε στις αρχές Νοεμβρίου το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδα-ρεκόρ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα εξαιτίας των εκλογών επηρέασε τη διάθεση των καταναλωτών για αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές.

Ο προκαταρκτικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε σε χαμηλά τριμήνου, στις 77 μονάδες, έναντι 81,8 μονάδων του Οκτωβρίου. Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο επιμέρους προσδοκιών υποχώρησε σχεδόν οκτώ μονάδες, στο 71,3, ενώ ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών παρέμεινε σχεδόν σταθερός, στις 85,8 μονάδες.

Η άποψη των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά προ πανδημίας, όπως δείχνει η έκθεση. Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2014, οι Αμερικανοί ανέφεραν μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, με τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νοικοκυριών χαμηλότερου εισοδήματος και μεταξύ των Αμερικανών μεγαλύτερης ηλικίας.

Η περιορισμένη αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές για την περίοδο των εορτών. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η πανδημία, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ και ορισμένες πόλεις και πολιτείες να υιοθετούν πιο περιοριστικά μέτρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή