Σε ανάκαμψη η ιαπωνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο

Σε ανάκαμψη η ιαπωνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική ιαπωνία ανέκαμψε από την ύφεση στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου παρουσιάζοντας ανάπτυξη 5%, με βασικό στήριγμα την αύξηση των εξαγωγών και της κατανάλωσης. 

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη παρουσιάζει τώρα σημάδια ανάκαμψης, παρότι αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης. Γενικότερα, οι ασιατικές οικονομίες πρωτοστατούν στην τάση ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως χάρη στη ζήτηση για οθόνες και laptops, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα εργάζονται από το σπίτι τους λόγω κορωνοϊού. Οι οικονομίες της Ασίας θα έχουν ένα ακόμη στήριγμα από τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον πλανήτη που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 5% στο τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο, οπότε η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 8,2%. Πρόκειται για τον ταχύτερο έως σήμερα ρυθμό ανάκαμψης για την ιαπωνική οικονομία. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίστηκε για 12 συναπτούς μήνες, με ποσοστό 21,4%, πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις αναλυτών που περίμεναν ανάπτυξη 18,9%. 

Η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου, που σηματοδοτεί τη μεγαλυτερη από το 1980, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα εν λόγω στοιχεία, αποδίδεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,7%, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους για αυτοκίνητα, ψυχαγωγία και εστίαση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εξαγωγές, που ενισχύθηκαν κατά 7%, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,9%. Ωστόσο, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,4%, παρουσιάζοντας πτώση για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, σε μία αρνητική εξέλιξη για τους διαμορφωτές πολιτικής, που ευελπιστούσαν σε ανακάμψη της ιαπωνικής οικονομίας στηριζόμενη στις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. 
   
   
   
    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή