ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tesla: Ένταξη- ορόσημο στον δείκτη S&P 500

Tesla: Ένταξη- ορόσημο στον δείκτη S&P 500

Ακόμη ένα βήμα προς την εξέλιξή της από εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ σε πραγματική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε η Tesla. H κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, που ίδρυσε ο Ίλον Μασκ, πέτυχε την ένταξή της στον δείκτη S&P 500, τον πιο αντιπροσωπευτικό της αμερικανικής αγοράς. Πρόκειται για ένα ορόσημο για την εταιρεία, που κατά την πορεία των 17 ετών είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, από το να αυξήσει την παραγωγή της και να παράξει κέρδη, έως το να πείσει τους σκεπτικιστές της Wall Street. 

Όπως ανακοινώθηκε το επίσημο ντεμπούτο της Tesla στον S&P 500 θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. Με βάση το κλείσιμο της μετοχής της το βράδυ της Δευτέρας η εταιρεία θα είναι από την πρώτη στιγμή της ένταξής της μεταξύ των 10 κορυφαίων, βάσει κεφαλαιοποίησης, μελών του δείκτη.

Με κεφαλαιοποίηση άνω των 380 δισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη εταιρεία, που έχει ενταχθεί ποτέ στον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία της Baird. Συνήθως τα νέα μέλη του δείκτη έφταναν σε αυτά τα επίπεδα, πολύ μετά την ένταξή τους. Η αξία της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει τετραπλασιαστεί μέσα στο 2020. Χθες στον απόηχο της είδησης η μετοχή πάτησε γκάζι, ενισχυόμενη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της αγοράς, έως και 13%. 

Tesla: Ένταξη- ορόσημο στον δείκτη S&P 500-1

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ε η Tesla είχε πιάσει το κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης (8,2 δισ. δολ.) εδώ και πολύ καιρό για την ένταξη στον S&P 500, αλλά υπήρχαν άλλοι παράγοντες, που την κρατούσαν εκτός. Κυριότερος ήταν τα ερωτήματα για την αξιοπιστία των στόχων της σε επίπεδο παραγωγής και πωλήσεων. Η αρμόδια επιτροπή (Index Committee) στην S&P Dow Jones Indices αναλύει όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων μελών. 

Μεταξύ άλλων οι εταιρείες πρέπει να έχουν εμφανίσει τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα κερδών για να γίνουν αποδεκτές. Η Tesla πέτυχε το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο κερδών το διάστημα Ιουλίου- Σπετεμβρίου επί εσόδων 8,77 δισ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα πέτυχε ρεκόρ παραγωγής με 139.300 παραδόσεις οχημάτων. 

Σημειώνεται ότι σήμερα με τον δείκτη συνδέονται στοιχεία ενεργητικού άνω των 11,2 τρισ. δολαρίων.