IIF: Επίθεση από «τσουνάμι» χρέους στην παγκόσμια οικονομία

IIF: Επίθεση από «τσουνάμι» χρέους στην παγκόσμια οικονομία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση του νέου κορωνοϊού ωθεί τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο προειδοποιεί για «επίθεση από τσουνάμι χρέους». 

Το Ινστιτούτο υπολογίζει ότι έως τα τέλη του έτους το παγκόσμιο χρέος θα αγγίξει τα 277 τρισ. δολάρια ή το 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία της Covid-19 και τα μέτρα για τον περιορισμό της. Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι φορείς που έχουν αυξήσει αισθητά τον δανεισμό τους. Και οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Τα τρία πρώτα τρίμηνο του έτους το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, αυξήθηκε κατά 15 τρισ. δολάρια υπερβαίνοντας τα 272 τρισ. δολάρια. Στον ανεπτυγμένο κόσμο εκτινάχθηκε πάνω από το 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο- αύξηση 50 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Το ήμισυ της αύξησης αυτής χρεώνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες προώθησαν ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης παγκοσμίως.

Στη ζώνη του ευρώ το χρέος αυξήθηκε κατά 1,5 τρισ. δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα, φτάνοντας στα 53 τρισ. δολάρια. Παραμένει ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 55 τρισ. δολαρίων, που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. 

Στις αναδυόμενες αγορές, που παραδοσιακά έχουν πιο χαμηλά επίπεδα χρέους, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έφτασε στο 248% του ΑΕΠ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Κίνα και τη Μαλαισία. 

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το αυξανόμενο χρέος δεν είναι σήμερα μεγάλο πρόβλημα, από τη στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού έχουν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο το IIF προειδοποιεί πως όταν αναπόφευκτα η νομισματική πολιτική ομαλοποιηθεί και τα επιτόκια κινηθούν υψηλότερα, το βάρος για ορισμένους ίσως να είναι δυσβάσταχτο. 

Πηγή: CNBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή