ΕΜΒΟΛΙΑ

H E.E. θα πληρώσει 10 δισ.δολάρια για τις πρώτες δόσεις των εμβολίων

H E.E. θα πληρώσει 10 δισ.δολάρια για τις πρώτες δόσεις των εμβολίων

Περισσότερα από 10 δισ.δολάρια αναμένεται να καταβάλει η Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων που παρασκευάζονται από τις Pfizer-BioNTech και CureVac, όπως αποκάλυψε κοινοτικός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters. 

Η Ε.Ε. συμφώνησε να καταβάλει 15,50 ευρώ για κάθε δόση των εμβολίων των Pfizer και BioNTech, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο. Αυτό σημαίνει μία συνολική τιμή έως 3,1 δισ.ευρώ για 200 εκατ.δόσεις, που μπορεί να αυξηθεί ές τα 4,65 δισ.ευρώ σε περίπτωση που αγοραστούν επιπλέον 100 εκατ.δόσεις. Οι παραπάνω πληροφορίες για τις τιμές, που μέχρι τώρα δεν είχαν ανακοινωθεί, επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. θα πληρώσει λιγότερα για κάθε δόση συγκριτικά με τις ΗΠΑ για την αρχική προμήθεια των συγκεκριμένων εμβολίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και ασφαλιστική κάλυψη για τις χώρες της Ε.Ε. εάν οι εταιρείες δώσουν τα εμβόλια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της λόγω του ευαίσθητου του θέματος. 

Ξεχωριστά, η Ε.Ε. συμφώνησε να καταβάλει 10 ευρώ για κάθε δόση του εμβολίου της CureVac σε μία αρχική αγορά 225 εκατ.δόσεων, τιμή χαμηλότερη από την αρχική των 12 ευρώ που είχε ζητήσει η εταιρεία. Η Ε.Ε. εξασφάλισε τη συμφωνία με τη CureVac αυτή την εβδομάδα έτσι ώστε να εξασφαλίσει προσφορά για 405 εκατ.δόσεις, εκ των οποίων τα 180 εκατ.δόσεις θα είναι προαιρετικές. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους και την τιμή των συμβολαίων για την προμήθεια εμβολίων, επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό. Ούτε και οι εταιρείες BioNTech και CureVac σχολίασαν το θέμα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με τη Pfizer να πληρώσει 19,5 δολάρια τη δόση για 100 εκατ., με την επιλοή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατ.δόσεις. Η χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε. εξασφαλίστηκε εν μέρει λόγω της οικονομικής στήριξης που η ίδια είχε δώσει στη BioNTech για την ανάπτυξη του εμβολίου της, όπως αποκάλυψε άλλος κοινοτικός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters. H συμφωνηθείσα τιμή των 15,50 ευρώ η δόση θα καταβληθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θέλουν να αγοράσουν το εμβόλιο και μόνο εάν το εμβόλιο εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. ως ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Πηγή: Reuters