ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Κομισιόν προειδοποιεί για τρίτο κύμα κορωνοϊού

i-komision-proeidopoiei-gia-trito-kyma-koronoioy-561166729

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα πανδημίας. 

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει σε ορισμένες χώρες τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και δεν έχουν δείξει ακόμη σημάδια σταθερής ύφεσης. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι διερωτώνται εάν θα μπορέσουν να κάνουν εφέτος εορτές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων με κοινωνικές επαφές και συναθροίσεις. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι συγκρατημένες. «Μάθαμε από την εμπειρία του καλοκαιριού, ότι η έξοδος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και ότι η ο αντίκτυπος από μία γρήγορη άρση των μέτρων ήταν πολύ αρνητικός σε επιδημιολογικό επίπεδο στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ειδικοί στον χώρο υγείας του Βελγίου εξήγησαν ότι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο έλαβε χώρα αφότου η κυβέρνηση απέσυρε πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί, όπως επαναλειτουργία των σχολείων και επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. «Εχουμε προτείνει σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό ώστε να αποτραπεί ο κινδυνος νέου κύματος κορωνοϊού», ανέφερε ο φον ντε Λάιεν. 

Με βάση στοιχεία έως την Πέμπτη, ο αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τα 11 εκατ. στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Πρόληψη και Ελεγχο Ασθενειών. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία παραμένουν οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στην Ε.Ε..Τσεχία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία παρουσίασαν επίσης το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων συσσωρευτικά τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 κατοίκους. 

Πηγή: CNBC