Ερντογάν: «πικρό χάπι» η αύξηση των επιτοκίων

Ερντογάν: «πικρό χάπι» η αύξηση των επιτοκίων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την εντυπωσιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζας της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην πάγια θέση του, διαμηνύοντας ότι βασικός στόχος της χώρας είναι να μειώσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί και φθάσει κοντά στο μεσοπρόθεσμο στόχο. 

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων, στο 15% από 10,25%, ως «ένα πικρό χάπι που θα πρέπει να πάρουμε για να μειωθεί ο πληθωρισμός», ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 12%. «Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να πάρουμε κάποια πικρά χάπια εάν χρειαστεί σε αυτήν την φάση», είπε χαρακτηριστικά. Σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του πληθωρισμού θα σταθεροποιήσει το νόμισμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πάγια ανορθόδοξη οικονομική του άποψη ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού. «Βασικός στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο όσο το δυνατόν πιο σύντομα και εν συνεχεία στο επίπεδο του μεσοπρόθεσμου στόχου μας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα επιτόκια θα μειώνονται μαζί με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους επενδυτές να επαναπατρίσουν τις αποταμιεύσεις από το εξωτερικό ενώ τους προέτρεψε και να μην φυλάνε τα χρήματά τους στα σπίτια τους σε μία προσπάθεια στήριξης της οικονομίας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή