ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Διακομματικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 908 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Διακομματικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 908 δισ. δολαρίων

Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρότεινε μια μικρή ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να δοθεί μια ώθηση στην αμερικανική οικονομία, η οποία αποδυναμώνεται εν μέσω πανδημίας.

Προς το παρόν, το σχέδιο αυτό δεν έχει την έγκριση του Λευκού Οίκου, όμως η επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ένδειξη ότι θέλουν να προχωρήσουν αυτό το θέμα που παραμένει μπλοκαρισμένο από το καλοκαίρι.

Μια άλλη θετική ένδειξη είναι ότι η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρόκειται να συνομιλήσει αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, με θέμα τον επόμενο προϋπολογισμό αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Την πληροφορία αυτή μετέφερε ο ίδιος ο Μνούτσιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κογκρέσο.

Είναι η πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που θα συνομιλήσουν μεταξύ τους ο Μνούτσιν και η Πελόζι.

«Εργαστήκαμε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το πλαίσιο των 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων» είπε η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, παρουσιάζοντας τη δικομματική πρόταση. «Θα ήταν ασυγχώρητο να φύγουμε από την πόλη» για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές «χωρίς συμφωνία», είπε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα αυτή θα είναι σε θέση να υποβάλει μια λεπτομερέστερη πρόταση νόμου «πολύ σύντομα».

Το σχέδιο καλύπτει την περίοδο μέχρι την 1η Απριλίου και «θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Οι κοινοβουλευτικοί παραδέχτηκαν πάντως ότι ούτε ο Λευκός Οίκους, ούτε οι επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας τους έχουν διευκρινίσει αν θα στηρίξουν ή όχι το σχέδιο ή αν θα το προωθήσουν προς ψήφιση.

Η πρότασή τους προβλέπει μεταξύ άλλων την εκταμίευση 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια, 160 δισ. ως βοήθεια προς τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές, 180 δισ. για επιδόματα ανεργίας και 45 δισ. για τον τομέα των μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters