ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η «Black Friday» περιόρισε τον πληθωρισμό

Οι τιμές τον Νοέμβριο αυξήθηκαν με τον μισό ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν

Βρετανία: Η «Black Friday» περιόρισε τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιβραδύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο αφού οι εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων προχώρησαν στη μεγαλύτερη μείωση τιμών εδώ και μια δεκαετία, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε ανομοιογενής εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, ύστερα από αύξηση κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας την Τετάρτη.

Ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου είναι ο μισός από αυτόν που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters και κοντά στο χαμηλό σχεδόν πενταετίας του 0,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Μόνο για τον Νοέμβριο, η ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων κατέγραψαν βουτιά 2,7% –η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση για τον συγκεκριμένο μήνα που εν μέρει αποτυπώνει τις εκπτώσεις του «Black Friday».

Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων ήταν 3,6% χαμηλότερες, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιανουάριο του 2010.

Ωστόσο, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις συζητήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, οι αντιδράσεις στα στοιχεία ήταν περιορισμένες.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή της για τα επιτόκια και είναι πιθανόν να αναφερθεί στον αδύναμο πληθωρισμό, που είναι πολύ κάτω από τον στόχο του 2% αλλά και τις πρόσφατες προβλέψεις.

Οι τιμές των ακινήτων, ωστόσο, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, με την ONS να ανακοινώνει ετήσια αύξηση 5,4% για τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ