Ο Μπάιντεν μπορεί να φέρει πιο κοντά Ουάσιγκτον και Πεκίνο

Ο Μπάιντεν μπορεί να φέρει πιο κοντά Ουάσιγκτον και Πεκίνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δεν πρόκειται αμέσως, με την καινούργια χρονιά, να αναθερμάνουν τις διμερείς τεταμένες σχέσεις τους. Αλλωστε, το σφυροκόπημα της Κίνας έχει αναδειχθεί σε πολιτικό άθλημα στην Αμερική, με το οποίο ασχολούνται και Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί.

Ο Σι Τζινπίνγκ, πάλι, έχει αφήσει εθνικιστές να στελεχώσουν το διπλωματικό σώμα της Κίνας, αλλά δεδομένου ότι οι αυταπάτες σχετικά με την καθεστηκυία τάξη έχουν διαλυθεί, μπορούν πλέον οι δύο χώρες να διαπραγματευθούν και πάλι τις εμπορικές τους συναλλαγές των σχεδόν 600 δισ. δολαρίων με κάποια δόση οικονομικού ρεαλισμού. Η θητεία του απερχομένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από τόση απερισκεψία, οπότε ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία απλώς, με το να αρνηθεί να κλιμακώσει την ένταση.

Αυτό, όμως, ίσχυε μόνον μέχρι τώρα. Διότι η τάση του Σι Τζινπίνγκ να εφαρμόσει οικονομικό εξαναγκασμό, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις δράσεις καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ, έσβησαν τις ελπίδες ότι η υπομονή από μόνη της θα μπορούσε να αμβλύνει τα χειρότερα ένστικτα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Αλλωστε, υπό την καθοδήγηση του Σι, το κόμμα έχει ανασχηματιστεί σε μια συντηρητική πολιτική δύναμη στο εσωτερικό της χώρας και σε μια διαλυτική δύναμη στο εξωτερικό.

Πάντως, για πολλούς Κινέζους η αντίδραση της Ουάσιγκτον δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απέλπιδα προσπάθεια πλούσιων και απογοητευμένων αποικιοκρατών να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, παρεμποδίζοντας μια αναδυόμενη δύναμη.

Η στροφή στον προστατευτισμό μέσω των δασμών όχι μόνο έκανε τους Αμερικανούς πολιτικούς να φαίνονται υποκριτές, αλλά προσέφερε και μια αναδρομική δικαιολογία για την εφαρμογή μέτρων στρέβλωσης του εμπορίου από την Κίνα. Ωστόσο, διαμέσου της σύγκρουσης, τα πράγματα ξεκαθαρίζονται. Οι σχέσεις εξάρτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βαθύτερες από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται. Ομοίως, η εξάρτηση μεταξύ των κινεζικών τραπεζών και των ξένων χρηματοπιστωτικών συστημάτων καθιστούν τις κυρώσεις σε δολάρια ένα μαχαίρι που κόβει και από τις δύο πλευρές. Στην αντιπαράθεση που έλαβε χώρα εξαιτίας του Χονγκ Κονγκ, η Ουάσιγκτον φάνηκε να μην αντιδρά. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι δύσκολο να κερδηθούν. 

Ωστόσο, όπως πιστεύει το Πεκίνο, η εχθρότητα των ΗΠΑ προξένησε προβλήματα μέσω άλλων οδών. Ο Λευκός Οίκος στέρησε σε εταιρείες-πρωταθλήτριες των τηλεπικοινωνιών, όπως η Huawei και η Semiconductor Manufacturing International, την πρόσβαση σε εξαρτήματα, υποχρεώνοντάς τις σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, διασύροντας αξιωματούχους και στρέφοντας τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή