Δύσκολο και το 2021, αλλά καλύτερο από το 2020

Δύσκολο και το 2021, αλλά καλύτερο από το 2020

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 τελείωσε για την παγκόσμια οικονομία με μία αίσθηση ελπίδας, η οποία εν μέρει εδράζεται στην υπόθεση ότι το 2021 δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί τόσο άσχημο όσο το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται και στην ανάπτυξη των εμβολίων, τα οποία θα ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού – πάντως, η όποια επαναφορά στην κανονικότητα, προϊόντος του 2021, μοιάζει λιγότερο φιλόδοξη από όσο αρχικά ήταν. Αλλωστε, δεν θα προλάβει να διασώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αποτρέψει τη συσσώρευση τεράστιου χρέους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Κι ό,τι ξεκίνησε ως ένας χρόνος που τον σκίαζαν οι ανησυχίες μήπως αποβούν δύσκολες οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ένταση Ουάσιγκτον – Πεκίνου και μία αμείλικτη καταληκτική προθεσμία να εξέλθει η Βρετανία από την Ε.Ε., πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκε σε υπαρξιακή κρίση και σε μία απόπειρα, μήπως και διασωθεί έστω και κάτι από την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω ενός πρωτόγνωρου εγκλεισμού.  

Ας σκεφθούμε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης στις προηγμένες οικονομίες παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα πριν από τον ιό, βάσει των Σύνθετων Βασικών Δεικτών του ΟΟΣΑ, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο προαναγγέλλουν τις τάσεις έξι μήνες νωρίτερα. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν περαιτέρω τα επιτόκιά τους ή διατηρώντας τα σε αρνητικά επίπεδα. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις προώθησαν νέα κατεπείγοντα προγράμματα, ο δανεισμός για τη χρηματοδότησή τους εκτινάχθηκε, ενώ οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων. Εντούτοις, παρά τις τόσες προσπάθειές τους οι κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να περισώσουν κάθε μία θέση εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να σημειώνει άνοδο συγκριτικά με τις αρχές του 2020. Πολλές θέσεις χάνονται διά παντός, ειδικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι κλάδοι του τουρισμού και των αερομεταφορών διέρχονται περίοδο θεμελιώδους αλλαγής – αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες. Ιδιαίτερα τρωτοί στην πανδημία αποδείχθηκαν οι μετανάστες. Οι δικές τους δουλειές επλήγησαν άμεσα, ενώ ήταν και περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Ωστόσο, η ροή εμβασμάτων ειδικά από τις ΗΠΑ προς τις νοτιοαμερικανικές χώρες αναμένεται να είναι χονδρικά το 2020 στα επίπεδα του 2019. Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο και παρά τις ανησυχίες για δραστική συρρίκνωσή του, ο δυσμενής αντίκτυπος ήταν ανάλογος με εκείνον στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Συν τοις άλλοις, η εκλογή Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ αναμένεται να διευκολύνει το διεθνές εμπόριο. Και ως κατακλείδα, θα αναφέρουμε πως το 2020 επιφύλαξε νέα επιτεύγματα στην ανάδειξη γυναικών σε θέσεις που αφορούν την άσκηση οικονομικής πολιτικής: ΗΠΑ και Καναδάς πρώτη φορά ανέθεσαν το υπουργείο Οικονομικών σε γυναίκες, την Τζάνετ Γέλεν και την Kρίστια Φρίλαντ αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή