Προβάδισμα στα εμβόλια αλλά και στα κέρδη

Προβάδισμα στα εμβόλια αλλά και στα κέρδη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά από μικρές χώρες βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη σειρά της δημοσιότητας, εξαιτίας του προβαδίσματος που απέκτησαν στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών. Τώρα, βρίσκονται στην πρώτη σειρά των κερδών, καθώς αυτή τους η επιτυχία φαίνεται ότι προσελκύει την προσοχή των traders. 

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγούνται έναντι όλων των άλλων χωρών στους εμβολιασμούς, ενώ και τα χρηματιστήριά τους φιγουράρουν στην κορυφή των αποδόσεων για το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Ισραήλ TA-35 έχει κερδίσει 7,6% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι του S&P 500 και του Euro Stoxx Index. Και ο Dubai Financial Market General Index έχει ενισχυθεί κατά 9,8%, αντιστρέφοντας την πτώση του 10% που σημείωσε το 2020. 

Οι traders σπεύδουν να ποντάρουν στις χώρες που προηγούνται στα προγράμματα εμβολιασμών, καθώς προβλέπουν ότι οι οικονομίες αυτές θα ανακάμψουν γρηγορότερα από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι μετοχές, τα νομίσματα και τα ομόλογά τους να ωφεληθούν. Η JP Morgan εκτιμά ότι το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί θα είναι ο πιο σημαντικός στατιστικός δείκτης για τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που η Deutsche Bank στέλνει στους πελάτες της την παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την πρόοδο που έχουν κάνει στα εμβολιαστικά προγράμματα, κάθε πρωί. 

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περίπου το 30% του πληθυσμού του και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 20%. Εάν παραμείνουν σε αυτή την τροχιά, εκτιμάται ότι θα έχουν επιτύχει το στόχο της συλλογικής ανοσίας έως τα μέσα του έτους, σύμφωνα με την JP Morgan. 

«Θα υπάρξουν αρκετές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες στην επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, ώστε το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο trading στις αγορές; Πιθανώς», εξηγούν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan. «Οι χώρες που θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πιο γρήγορα λόγω κάποιου συνδυασμού δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και διανομής εμβολίων, αναμένεται να εμφανίσουν τις πιο ανοδικές τάσεις στα επιτόκια και τα νομίσματά τους». 

Στη Βρετανία, όπου ο πρώτος άνθρωπος εμβολιάστηκε -εκτός των κλινικών δοκιμών- στις 8 Δεκεμβρίου, ο FTSE 100 υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών δεικτών ακόμα και την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο τρίτο εθνικό lockdown, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού. 

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή