Περίπλοκη η κατάσταση με το Facebook και την Αυστραλία

Περίπλοκη η κατάσταση με το Facebook και την Αυστραλία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη». Μόνο έτσι μπορεί να αξιολογηθεί η σχέση της Αυστραλίας με τη Facebook, μετά την ψήφιση νόμου για την καταβολή αμοιβής σε εκδοτικές επιχειρήσεις/ΜΜΕ σχετικά με την αναδημοσίευση περιεχομένου σε ψηφιακές πλατφόρμες. Η Facebook αρχικά διαμαρτυρήθηκε για τον περιορισμό της πλήρους ελευθερίας στο Διαδίκτυο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας απάντησε με επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας, η Facebook ανταπάντησε με πλήρη αποκλεισμό ειδησεογραφικού περιεχομένου για τις πλατφόρμες της στην Αυστραλία και τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, δεν απέχει πολύ από το αρχικό σχέδιο νόμου. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων MME σε διαφημιστικά έσοδα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου. Ενα νέο στοιχείο είναι η θέσπιση διαιτητικού μηχανισμού, που θα κρίνει με ευελιξία το ύψος της αμοιβής, αποτρέποντας τις δαπανηρές και χρονοβόρες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η Ε.Ε. παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Καμπέρα και τη Facebook. Ευρωπαϊκοί όμιλοι ΜΜΕ θεωρούν ότι ο συμβιβασμός, στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες ρυθμίσεις και στη Γηραιά Ηπειρο. Στις 24 Μαρτίου συνεδριάζει στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η ομάδα βουλευτών που προωθεί την «ψηφιακή ατζέντα» και στη συνάντηση αυτή έχει προσκληθεί εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αυστραλίας. «Η σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Αυστραλία έχει ενδιαφέρον για εμάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θέσπιση του μηχανισμού διαιτησίας» εξηγεί ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τάνκρεντ Σιπάνσκι.

Αλλά και η Σαμπίνε Φερχάινεν, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι παρακολουθεί τη συζήτηση στην Αυστραλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ευρώπη εκδηλώνονται αντιδράσεις για την παντοδυναμία των Facebook, Google και άλλων τεχνολογικών κολοσσών. Μάλιστα, ο γερμανικός Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων (BDZV), σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά ότι «η Facebook δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, εφόσον επιχειρεί πλέον να μεταφράσει την οικονομική της παντοδυναμία σε πολιτική ισχύ».

Η γενικότερη τάση στην Ε.Ε. είναι να ρυθμιστεί η αγορά και να περιοριστεί η ισχύς που διαθέτουν οι μεγάλες πλατφόρμες, ακόμη και με πρόστιμα δισεκατομμυρίων, αν χρειαστεί. Σε αυτό συμβάλλει η συζήτηση για πιθανή παραπληροφόρηση και υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω Διαδικτύου, αλλά και η ανησυχία για αλλοίωση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Η νέα νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act, DMA) επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης, ενώ η νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA) εστιάζει περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του DPA, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η θέσπιση ενός μηχανισμού διαιτησίας θεωρείται σημαντική εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν πρόκειται για μηχανισμό διαμεσολάβησης με τη συνήθη έννοια, δηλαδή σε εθελοντική βάση».

Η Google, πάλι, έχει ήδη επιχειρήσει να συνάψει συμφωνίες για την αναπαραγωγή περιεχομένου με τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις στην Αυστραλία, μεταξύ των οποίων και η News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή