Eνα νέο Σκορπιό με 20 εκατ. δολ. απέκτησε ο Ριμπολόβλεφ

Eνα νέο Σκορπιό με 20 εκατ. δολ. απέκτησε ο Ριμπολόβλεφ

Πρόκειται για θαλαμηγό 43 μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε σε 4 χρόνια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διαθέτει όλα τα απαραίτητα που έχουν οι πλούσιοι: ένα ρετιρέ στο Μανχάταν για την κόρη του, μία ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου, ακριβά έργα τέχνης και, φυσικά, πολλά σκάφη. Αλλά αυτήν την εποχή της επιτήδευσης πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα. Εξ ου και πολύ πρόσφατα παραδόθηκε στον Ριμπολόβλεφ μια πολυτελής θαλαμηγός, 43 μέτρων και αξίας 20 εκατ. δολαρίων, η οποία χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί, όπως ανέφερε σχετικά έγκυρη πηγή. Πηγή έμπνευσης για το όνομά του, «Σκορπιός», αποτέλεσε το ομώνυμο ιδιωτικό νησί στο σύμπλεγμα των Επτανήσων όπου ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι το 1968 και για το οποίο η θυγατέρα του μεγιστάνα, Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κατέβαλε 158 εκατ. δολάρια ώστε να το αποκτήσει το 2013. Τα χρήματα προέρχονται από το ιδιωτικό της καταπίστευμα.

Η πολυτελής θαλαμηγός έρχεται να προστεθεί στη χορεία των περιουσιακών στοιχείων που σωρεύουν οι ζάπλουτοι, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε αρχοντικές κατοικίες, έργα τέχνης και υπερπολυτελή γιοτ. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, και ο χολιγουντιανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ μόλις ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν νέα σκάφη, ενώ οι δαπάνες στον βωμό της πολυτέλειας δεν θα παύσουν. Οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη προσέθεσαν 1,8 τρισ. δολάρια το 2020 στον συνολικό καθαρό πλούτο τους, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. «Υπάρχει εμπιστοσύνη στην αγορά», παρατηρεί ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ, πρώτος τη τάξει συνεργάτης και διευθυντής πωλήσεων της κτηματομεσιτικής εταιρείας Burgess με έδρα το Λονδίνο. «Ολα ξεκινούν από την εξής σκέψη για πάμπολλους ιδιοκτήτες ακινήτων: “Η ζωή είναι πολύ σύντομη. Ας κάνουμε το τάδε πράγμα για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρον”». Από μέρους του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αυτός έχει ήδη δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Αγόρασε το πρώτο του, ένα σκάφος 67 μέτρων, πριν από σχεδόν 15 χρόνια, και παρέλαβε ένα δεύτερο, την 110 μέτρων «Aννα», από το ολλανδικό ναυπηγείο Φέντσιπ το 2018. Εν τω μεταξύ το 2017 απέκτησε το πρώτο αγωνιστικό σκάφος, ονόματι «Σπάρτη», το οποίο εκτείνεται σε μήκος 17 μέτρων. Το 2011 έγινε πρωτοσέλιδο, όταν αγόρασε πλειοψηφικό πακέτο στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό, AS Monaco. Υπό την ιδιοκτησία του ο σύλλογος κέρδισε τον κορυφαίο τίτλο του πρωταθλήματος της Γαλλίας το 2016-2017.

Στην περίπτωση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ριμπολόβλεφ, η απόκτηση του «Σκορπιού» υλοποιείται ύστερα από μακροχρόνια διαμάχη του με έμπορο έργων τέχνης και διακύβευμα αγορές δισεκατομμυρίων. Το 2015 είχε καταγγείλει τον Ελβετό έμπορο Ιβ Μπουβιέ στο Μονακό, κατηγορώντας τον ότι τον χρεώνει περίπου 1 δισ. δολάρια για δεκάδες καμβάδες των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ρενέ Μαγκρίτ και άλλων. Ο Μπουβιέ και οι δικηγόροι του ανέκαθεν ισχυρίζονταν πως εκείνος ουδέποτε είχε μεσιτεύσει για λογαριασμό του Ριμπολόβλεφ, οπότε δεν έχει νομική ευθύνη έναντι αυτού και ότι απλώς επρόκειτο για έναν πελάτη ο οποίος είχε μόνιμο ενδιαφέρον για τα έργα τέχνης και επανερχόταν, ενώ ήταν διατεθειμένος να καταβάλει υψηλά ποσά. Συν τοις άλλοις, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών που διεξάγονται στην Ελβετία και αφορούν πιθανόν εγκληματική ενέργεια εκ μέρους του ως προς το εάν παρανόμως συμμετείχε στην οργάνωση της σύλληψης του Μπουβιέ στο Μονακό το 2015. Τέλος, για την υπόθεση αυτή έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του οίκου Sotheby’s και τα καταπιστεύματα του Ριμπολόβλεφ. Ο μεγιστάνας, τέλος, διατείνεται πως ο Μπουβιέ εψεύδετο για την τιμή των πινάκων ζωγραφικής, καρπωνόταν τη διαφορά και ο οίκος Sotheby’s διευκόλυνε αυτήν τη διαδικασία, διότι γνώριζε πόσο πλήρωσε ο Μπουβιέ στους αρχικούς πωλητές.

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: 619 νέα κρούσματα, έξι θάνατοι, 177 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή