Ενέργεια: Κρίση φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ενέργεια: Κρίση φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω ζήτημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πτώχευση έχουν ήδη οδηγηθεί κάποιες επιχειρήσεις ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποδίδει το συγκεκριμένο πρόβλημα στην τεράστια ζήτηση για φυσικό αέριο έπειτα από μήνες αδράνειας της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19. 

Ειδικότερα, μετά από έναν κρύο χειμώνα, η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου εξάντλησε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και προκάλεσε άνοδο των τιμών της αγοράς. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Η ενεργειακή κρίση πλήττει μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης

Για το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω ζήτημα είναι μείζονος σημασίας, καθώς το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. 

Στόχος να σωθούν οι εταιρείες ενέργειας

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κούασι Κουαρτένγκ από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε φρενήρη ρυθμό συζητήσεων και τηλεφωνημάτων με τους φορείς της αγοράς, στοχεύοντας στη διάσωση μεγάλων ή μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στην προστασία των καταναλωτών.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ενέργεια: Η βιομηχανία εκπέμπει SOS 

Επιπλέον, η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να στηρίξει τις εταιρείες ενέργειας, μέσω δανείων με κρατική εγγύηση. Τονίζεται μάλιστα ότι η επικείμενη κρίση φυσικού αερίου στη Βρετανία προβλέπεται τόσο μεγάλη, ώστε από τους 55 προμηθευτές ενέργειας της χώρας είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξουν τουλάχιστον οι δέκα.

Προβλήματα στη αποθήκευση τροφίμων και στο σύστημα Υγείας

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων ενέργειας αλλά και η δυσκολία που θα επιφέρει στα νοικοκυριά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε σχεδόν αυτόματα τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και αποθήκευση τροφίμων. 

Αρκετοί είναι οι επικεφαλής των βρετανικών σούπερ μάρκετ, που ήδη έχουν εκφράσει ανησυχίες ως προς τη διάθεση των προμηθειών, ενώ περαιτέρω πρόβλημα ίσως δημιουργηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων με την αποθήκευση κρέατος.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (ΝHS) προειδοποίησε επίσης ότι η εν λόγω έλλειψη του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση χειρουργείων, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Καθώς πάντως πλησιάζει η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη τον Νοέμβρη, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση, αφού θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο τα σχέδια της για μείωση των εκπομπών άνθρακα που περιλάμβαναν αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή