Τουρκία: Νέες πιέσεις στη λίρα – Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Νέες πιέσεις στη λίρα – Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός

Η λίρα έχει χάσει φέτος σχεδόν το 23% της αξίας της, κυρίως λόγω της αβέβαιης και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 2,5 ετών, από 19,58% τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχεται στο 16%, είναι ήδη πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό μετά τη μείωσή του φέτος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και κάποια άλλα αγαθά, μειώθηκε στο 16,82% από 17% τον περασμένο μήνα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως 0,8%, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια στο 0,2% και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,627 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 20,4%.

Η λίρα έχει χάσει φέτος σχεδόν το 23% της αξίας της, κυρίως λόγω της αβέβαιης και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

«Η μικρή πτώση του δομικού πληθωρισμού και η πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα σημαίνουν ότι θα έρθουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Έχουμε προεξοφλήσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση (της κεντρικής τράπεζας) αυτή την εβδομάδα» και περαιτέρω επιθετική χαλάρωση, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: 

Τα μεγάλα δεινά της οικονομίας απειλούν τον Ερντογάν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή