«Βουτιά» 12% για το bitcoin στις αρχές του χρόνου

«Βουτιά» 12% για το bitcoin στις αρχές του χρόνου

Τη χειρότερη πορεία στα 13 χρόνια της ιστορίας του σημειώνει το σημαντικότερο από τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Εχει καταγράψει πτώση στις πέντε από τις έξι πρώτες συνεδριάσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη πορεία στα 13 χρόνια της ιστορίας του σημειώνει το σημαντικότερο από τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Εχει καταγράψει πτώση στις πέντε από τις έξι πρώτες συνεδριάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροιστικά έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 12%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό πτώσης του των τελευταίων 10 ετών.

Η πτωτική τάση είναι γενικότερη στα κρυπτονομίσματα, καθώς σε ανάλογη πορεία βρίσκεται και το δεύτερο σε μέγεθος και δημοτικότητα, το ether, που επίσης υποχωρεί σημαντικά. Παράλληλα ο ευρύτερος δείκτης του Bloomberg για τα κρυπτονομίσματα, ο Galaxy Crypto, σημειώνει επίσης πτώση για τέταρτη συναπτή ημέρα.

Γενικότερη η πτωτική τάση για τα κρυπτονομίσματα, σε ανάλογη πορεία βρίσκεται και το δεύτερο σε μέγεθος, ether.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Τζέι Χάτφιλντ, επικεφαλής της Infrastructure Capital Advisors, εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα κρυπτονομίσματα θα εξακολουθήσουν να δέχονται πιέσεις όσο η Federal Reserve θα περιορίζει τη ρευστότητα». Προέβλεψε μάλιστα μια εξαιρετικά μεγάλη υποχώρηση του  bitcoin, που κατά τη γνώμη του θα βρίσκεται κάτω από τις 20.000 στα τέλη του έτους. Υπενθυμίζεται πως το bitcoin έκανε την εμφάνισή του ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης το 2009 στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Εκείνη την εποχή, όμως, το περιέβαλε άγνοια – τόσο το ίδιο όσο και τον δημιουργό ή τους δημιουργούς του. Σύμφωνα με τον Μάικ ΜακΓκλόουν, αναλυτή της Bloomberg Intelligence, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα αποτελεί πλέον το βαρόμετρο που μετρά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, σε μια περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν ή σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια και επισπεύδουν τον τερματισμό των προγραμμάτων αγορών ομολόγων, μειώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά. Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «η επιβολή περιοριστικής πολιτικής έχει αντίκτυπο στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ περιορίζει τη ρευστότητα στην αγορά. Οι πιο επισφαλείς επενδύσεις, όπως για παράδειγμα οι μη κερδοφόρες εταιρείες και τα κρυπτονομίσματα, επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο επηρεάζεται η υπόλοιπη αγορά». Σημειωτέον ότι η υποχώρηση του bitcoin και γενικότερα των κρυπτονομισμάτων έπεται μιας χρονιάς στη διάρκεια της οποίας τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν θεαματική άνοδο. Ειδικότερα, το bitcoin σημείωσε άνοδο 60% κυρίως χάρη στην απόφαση ορισμένων θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στη νέα επένδυση και δευτερευόντως επειδή μερίδα των επενδυτών το αντιμετωπίζει ως ασφαλές καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή