«Καμπανάκι» από Νάγκελ

Ανέλαβε χθες καθήκοντα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, Γιοάχιμ Νάγκελ, και στην εναρκτήρια ομιλία του προειδοποίησε για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλαβε χθες καθήκοντα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, Γιοάχιμ Νάγκελ, και στην εναρκτήρια ομιλία του προειδοποίησε για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού. Διεμήνυσε, έτσι, προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, του σκληρότερου ιέρακα της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, που παραιτήθηκε έπειτα από πέντε χρόνια ατελέσφορων μαχών κατά της άκρως χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ. «Είναι αλήθεια ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να αποδοθεί σε έκτακτες συνθήκες που κάποια στιγμή θα εκλείψουν αλλά όχι ολοκληρωτικά», τόνισε ο κ. Νάγκελ και υπογράμμισε ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από όσο περιμέναμε». Προσέθεσε μάλιστα πως «ο λαός της Γερμανίας περιμένει δικαιολογημένα ότι η Bundesbank θα υπερασπισθεί ένθερμα τη σταθερότητα» και υποσχέθηκε πως αυτό ακριβώς θα κάνει. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στην τελετή για την αλλαγή σκυτάλης στην Bundesbank, τόνισε πως τα στελέχη της τράπεζας «κατανοούν ότι η ανοδική πορεία των τιμών εμπνέει ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και το λαμβάνουν υπόψη τους». Προσέθεσε, όμως, πως «οι πολίτες της Ευρωζώνης μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, που είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να συγκρατηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή