Με ρεκόρ πωλήσεων έκλεισαν το 2021 Rolls-Royce και Bentley

Με ρεκόρ πωλήσεων έκλεισαν το 2021 Rolls-Royce και Bentley

Ξεπεράσαμε τις επιδόσεις της καλύτερής μας χρονιάς, λέει και η Lamborghini

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι να ανησυχούν για τη διεθνή οικονομία συνολικά, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου τις πωλήσεις των υπερπολυτελών οχημάτων διεθνώς – άρα οι ζάμπλουτοι, οι οποίοι τα απέκτησαν, δεν συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες, όπως επισημαίνει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο του CNN. Αλλωστε, τόσο η Rolls-Royce όσο και η Bentley είδαν τις πωλήσεις τους να ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ το 2021. Ειδικά η πρώτη διοχέτευσε στην παγκόσμια αγορά 5.586 οχήματα, τα οποία ήταν και τα περισσότερα στην 117χρονη ιστορία της. Ρεκόρ εξασφάλισε και η Bentley, η οποία το παρελθόν έτος διέθεσε 14.659 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και εκείνα των πολλαπλών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 31% σε σύγκριση με το 2020.

Συνολική εικόνα

Οι κατασκευάστριες υπερπολυτελών οχημάτων ξεκίνησαν να εμφανίζουν δυναμικές επιδόσεις από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ενδεχομένως, ορισμένοι να θεωρήσουν ότι τόσο περιορισμένος αριθμός πωλήσεων είναι απλώς ένδειξη πλήρους αποτυχίας για μία εδραιωμένη συμβατική αυτοκινητοβιομηχανία ή ακόμα και για μία που πουλάει μόνον ακριβά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική ειδικά για εταιρείες όπως είναι οι Rolls-Royce και Bentley, αλλά και η Lamborghini. Ενα αυτοκίνητο της πρώτης και συγκεκριμένα το Rolls-Royce Phantom αποτιμάται στις 455.000 δολάρια, ενώ το Bentley Flying Spur κοστίζει 200.000 δολάρια. Συνεπώς, οι αθροιστικές πωλήσεις τους των 20.000 αυτοκινήτων και άνω μεταφράζονται σε πρωτόγνωρη ιστορική επιτυχία. Η Lamborghini, η οποία διαθέτει και ακριβά και αγωνιστικά αυτοκίνητα, αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις περυσινές συνολικές πωλήσεις της, υπαινίχθηκε κάτι σχετικό. Σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλός της, Στέφαν Βίνκελμαν, δήλωσε ότι οι πωλήσεις όδευαν πολύ καλά. «Αυτή η χρονιά ήδη έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις της καλύτερής μας χρονιάς», είχε τονίσει. Ειδικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία λογίζεται ως η μεγαλύτερη για την εν λόγω εταιρεία, το 2021 είχε πουλήσει 2.472 οχήματα, όπερ σημαίνει αύξηση 11% εν συγκρίσει με το 2020. Αξίζει να επισημανθεί πως τα εμπορικά σήματα των Lamborghini και Bentley ανήκουν στον γερμανικό όμιλο της Volkswagen Group.

Υπήρξαν ενδείξεις ότι η πανδημία δεν επρόκειτο να προκαλέσει πλήγμα στις προαναφερθείσες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ηδη το 2019 ήταν μια χρονιά με πωλήσεις-ρεκόρ για τις Lamborghini και Rolls-Royce. Το 2020 η ασθένεια διέκοψε για ένα διάστημα την παραγωγή, αλλά αφ’ ης στιγμής τα εργοστάσια έκαναν επανεκκίνηση, οι κατασκευάστριες υπερπολυτελών οχημάτων ολοκλήρωσαν την προπέρσινη χρονιά, με το τελευταίο τρίμηνο να εμφανίζουν δυναμικές επιδόσεις. Η δε Bentley, όπως αναφέρει σχετικώς το CNN, κατόρθωσε συνολικά το 2020 να έχει τις υψηλότερες πωλήσεις στα χρονικά, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το εργοστάσιό της διέκοψε τη λειτουργία του επί επτά συναπτές εβδομάδες. Το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκε το 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Κρίστοφ Τζορτζ, τέλος, απέδωσε εν μέρει την υψηλή επίδοση του 2021 στη ρωμαλέα οικονομική ανάκαμψη και στα χαμηλά επιτόκια, κάτι που τόνωσε συνολικά τη ζήτηση αυτοκινήτων, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι νέες εκδοχές παλαιότερων μοντέλων. Αλλωστε, δεδομένου του μικρού αριθμού πωλήσεων, ένα νέο μοντέλο ή μία νέα εκδοχή παλαιού μπορεί να επηρεάσει δραστικά την αγορά υπερπολυτελών οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή