Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής έρευνα «ιχνηλατεί» τον πλούτο Ρώσων ολιγαρχών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής έρευνα «ιχνηλατεί» τον πλούτο Ρώσων ολιγαρχών

O Guardian αποκαλύπτει την αρχική έρευνα στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου πρότζεκτ για την παρακολούθηση του πλούτου των πιο ισχυρών Ρώσων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών offshore, γιοτ, ιδιωτικών τζετ και πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη Γαλλική Ριβιέρα – έχουν συνδεθεί με 35 ολιγάρχες και Ρώσους αξιωματούχους, που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σήμερα, ο Guardian, σε συνεργασία με το OCCRP, τη Süddeutsche Zeitung και άλλους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αποκαλύπτει την αρχική έρευνα στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου πρότζεκτ για την παρακολούθηση του πλούτου των πιο ισχυρών Ρώσων. 

Το πρότζεκτ ιχνηλάτησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα αρχίσει, εστιάζοντας σε μία λίστα 35 ανδρών και γυναικών που κατονομάστηκαν κατά το περασμένο έτος ως οι φερόμενοι συνεργάτες του Πούτιν, από τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει φυλακιστεί. Το εν λόγω πρότζεκτ θα καταγράψει περιουσιακά στοιχεία εκτός της Ρωσίας, για τα οποία οι εταίροι που έχουν αναλάβει την καταγραφή, έχουν δει στοιχεία που τα συνδέουν με αυτούς τους ιδιώτες.

Η οργάνωση του Ναβάλνι απευθύνθηκε στις δυτικές κυβερνήσεις, ζητώντας να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων κατά των ονομάτων που είναι στη λίστα της, ενώ όλοι εκτός από δύο έχουν πλέον τεθεί από τότε σε μαύρη λίστα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο ή  τον Καναδά.

Στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται τέσσερις από τους πλουσιότερους ολιγάρχες, όπως και επικεφαλής κρατικών εταιρειών, επιφανείς δημοσιογράφοι, ανώτατοι αξιωματούχοι υπηρεσιών κατασκοπίας, πολιτικοί σύμβουλοι και τοπικοί κυβερνήτες. Τα ονόματα αυτά έχουν αναγνωστεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από αξιωματούχους των νομικών αρχών που επιθυμούν αυστηρότερες ποινές κατά της ρωσικής ελίτ, καθώς και στη βρετανική βουλή από την εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Λέιλα Μόραν.

Ο «ανιχνευτής» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει ταυτοποιήσει ακίνητα ή εκτάσεις γης – συνολικής αξίας  άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων – που συνδέονται μέσω εταιρειών, πιστώσεων  ή συγγενών με τέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες στη λίστα του Ναβάλνι: Τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον Άλισερ Ουσμάνοφ, τον Όλεγκ Ντεριπάσκα και τον Ίγκορ Σουβάλοφ.

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο «ανιχνευτής» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει ανακαλύψει: 

– Είκοσι έξι περιουσιακά στοιχεία που φαίνονται να συνδέονται με τον Ντεριπάσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αγαπημένος βιομήχανος του Πούτιν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δισεκατομμύρια δολάρια σε:

  • μετοχές
  • ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις
  • ένα σούπερ γιοτ
  • ένα πλοίο 60 μέτρων με ελικοδρόμιο
  • πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη
  • και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.

– Δύο ιδιωτικά τζετ που σχετίζονται με τον Σουβάλοφ, τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και νυν πρόεδρο της κρατικής εταιρείας ανάπτυξης. Ο Σουβάλοφ συνδέεται επίσης με τρία πολυτελή ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στο Σαλτσκάμεργκουτ της Αυστρίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας και στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

– Εταιρείες ακινήτων που συνδέονται με τις οικογένειες των Νικολάι Τοκάρεφ, του προέδρου της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας αγωγών Transneft, καθώς και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι εταιρείες του Τοκάρεφ φαίνεται να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα στο κροατικό νησί Lošinj, ένα γνωστό hotspot για τους πλούσιους Ρώσους, ενώ η εταιρεία του Peskov συνδέεται με ένα ακριβό διαμέρισμα στο Παρίσι.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 26η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή