Οι Γερμανοί συνεχίζουν να αποταμιεύουν παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να αποταμιεύουν παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Για μία ακόμη φορά οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως αποταμιευτές. Δεν είναι μόνον εξαιρετικά πειθαρχημένοι, αλλά και πολύ συντηρητικοί, όταν βάζουν χρήματα στην άκρη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως αποταμιευτές. Δεν είναι μόνον εξαιρετικά πειθαρχημένοι, αλλά και πολύ συντηρητικοί, όταν βάζουν χρήματα στην άκρη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB), το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διατηρεί ακόμη το παλαιό, καλό βιβλιάριο καταθέσεων στην τράπεζά του ή στο ταμιευτήριο που εμπιστεύεται. Το 38% έχει τοποθετήσει κάποια χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση. Παρεμφερή ποσοστά έδειχνε και η προηγούμενη έρευνα για τη συμπεριφορά των αποταμιευτών, που έγινε το 2021, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρότι, με τη σημερινή πολιτική χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων που ακολουθούν οι τράπεζες στην Eυρωζώνη, οι τοποθετήσεις αυτές προσφέρουν ασήμαντες αποδόσεις. Μάλιστα, όλο και περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα επιβαρύνουν με χρέωση τις καταθέσεις από ένα ποσό και άνω (συνήθως από 100.000 ευρώ, αλλά πολλές φορές και μικρότερα ποσά) προκειμένου να αντισταθμίσουν τα αρνητικά επιτόκια. Επιπλέον, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός ροκανίζει τις αποταμιεύσεις. Υπολογίζεται ότι για ποσό 1.000 ευρώ που παραμένει ανέγγιχτο επί 20 χρόνια, με ετήσιο πληθωρισμό 2% κατά μέσον όρο, η πραγματική του αξία μειώνεται στα 673 ευρώ. Πολύ χειρότερη είναι η εξέλιξη όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στο 6%, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το βιβλιάριο καταθέσεων έχει φανατικούς φίλους ακόμη και στους νέους έως 25 ετών.

Φαίνεται, πάντως, ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο χρηματιστήριο, που υπόσχεται, αν και δεν εγγυάται, καλύτερες αποδόσεις, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο. Ηδη σήμερα το 33% των ερωτηθέντων έχει αγοράσει κάποιες μετοχές. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2021 το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 31%. Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου έξι εκατομμύρια Γερμανοί εκφράζουν την προτίμησή τους σε «βιώσιμες επενδύσεις» με ηθικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2019. Προφανώς η τάση αυτή θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στους νέους, οι οποίοι κατά τεκμήριο συμπεριφέρονται λιγότερο συντηρητικά όσον αφορά την τοποθέτηση χρημάτων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας Wikifolio, στους νέους έως 25 ετών που διαθέτουν χρήματα προς αποταμίευση, το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται κυρίως για μετοχές, ενώ ποσοστό 35% θα προτιμούσε ένα έτοιμο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ETF. Ωστόσο, ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, 35%, δείχνει προτίμηση στα… κρυπτογραφημένα νομίσματα. Οσο για το βιβλιάριο καταθέσεων, έχει φανατικούς φίλους ακόμη και σε αυτές τις ηλικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή