ΔΝΤ: Πώς η πανδημία απειλεί το μέλλον των σημερινών μαθητών

ΔΝΤ: Πώς η πανδημία απειλεί το μέλλον των σημερινών μαθητών

Πρόσφατες αξιολογήσεις δείχνουν ότι η γενικευμένη τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα πτώση των σχολικών επιδόσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζημίωσε τη μάθηση των παιδιών σε πολλές χώρες της G20 και μπορεί να έχει διαρκή οικονομική επίπτωση με ενδεχομένως ένα ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 3% στις προηγμένες οικονομίες, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόσφατες αξιολογήσεις μαθητών, σπουδαστών κολεγίων και φοιτητών δείχνουν ότι η γενικευμένη τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα πτώση των σχολικών επιδόσεων όπως στην Ινδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ορισμένα εκπαιδευτήρια και σχολές παρέμειναν κλειστά επί έναν και πλέον χρόνο.

«Αν αυτές οι μαθησιακές απώλειες δεν καλυφθούν, οι συγκεκριμένοι σπουδαστές μπορεί να γνωρίσουν μείωση του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον ξεκίνησαν από τη διαπίστωση ότι οι σημερινοί σπουδαστές θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις οικονομίες της G20 επί δεκαετίες.

«Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες (παράμετροι), οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι, μόλις όλοι αυτοί οι σπουδαστές βρεθούν στην αγορά εργασίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των προηγμένων οικονομιών της G20 μπορεί να είναι κατώτερο κατά 3% μακροπρόθεσμα» σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ πανδημίας.

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, τα πιο φτωχά νοικοκυριά είναι αυτά που υπέστησαν τις χειρότερες απώλειες μάθησης με προοπτικές που «μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, βαθαίνοντας περαιτέρω τις ανισότητες των εισοδημάτων».

«Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά στη μάθηση που έμεινε ατελής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό θα μπορούσε να σημάνει απώλειες των εισοδημάτων από 1,5% έως 10% κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, των χωρών της G20».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή